4 jópofa játéktipp, hogy a gyerek illemet tanuljon
Címlap / Kultúra / 4 jópofa játéktipp, hogy a gyerek illemet tanuljon

>

4 jópofa játéktipp, hogy a gyerek illemet tanuljon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

Ha láttál már igazi, vérbeli, neveletlen kölyköt, akkor tudod, miről beszélek! Takonytól csillogó homlok, mocskos kezek, mindenbe belekapó ujjacskák, és folyamatos hiszti! Megvan? Lehet, hogy a te gyerekeddel is megesett már, hogy a dackorszak közepén a legidétlenebb helyzetben volt képes abszolút oda nem illő módon viselkedni? Kimondani olyan szavakat, amiket akkor és ott nem lett volna szabad ... 

Pedig illemre nevelni – az alapvető udvariassági szabályokat megtanítani nem is olyan ördöngösség. Megmutatjuk, hogyan lehet ezt játékosan és vidáman, akár angolul is!

Illemszabályok kialakítása gyermekkorban

Minden szülőnek ismerős az a kellemetlen szituáció, amikor gyermeke épp dackorszakban van és jelenetet rendez a bevásárlóközpont kellős közepén. Ide sorolhatnám azt is, amikor nem köszön ismerősöknek, vagy vendégségben belefúrja az ujját a tortába, a végén pedig meg sem köszöni a vendéglátást. Néha abszolút szókimondással a hosszú körmű nőtől a villamoson kérdezik meg, hogyan tudja azzal a hatalmas körömmel kitörölni egyedül a fenekét.

Ilyenkor legszívesebben elsüllyednél szégyenedben, ugye?
Akkor bizonyára egyetértünk abban, hogy jobb minél előbb elkezdeni az udvariassági szokások kialakítását a gyermekkorban.

Nevelj játszva!

Minden szülő kerül arcpirító helyzetbe gyermeke miatt, még a legarisztokratább, legneveltebb, legúribb családból jövő gyermek is okoz kellemetlen történéseket. Ez a gyermeki őszinteség, kíváncsiság roppant bájos, ezekből lesznek a családi legendák. Ha azonban nem kezeljük helyén ezeket a csínyeket, akkor ebből lesz a bárdolatlan kis suttyó gyerek.
Idejében kell kialakítani az udvariassági szokásokat!

Hogyan tehetjük ezt meg?                          -                                Játékosan!
A gyerekek imádnak játszani! Ha a legkevésbé kedvelt feladatokat is játékosan vezetjük be (rendrakás, ágyazás, kézmosás), akkor azt is szívesen elvégzik. Új szokást játékosan kialakítani pedig ennél sokkal egyszerűbb! Bizonyára előtted van gyermeked csillogó szeme, mikor megdicséred valamiért, amit jól végzett el. Nagyon hálásak tudnak lenni a dicséretért, erősen igénylik azt.

Játék tipp: Könnyedén eljátszhatjátok otthon, hogy a plüssmacik és a babák szülinapi zsúrra mennek, mindenki kap üdítőt, süteményt és begyakorolhatjátok az alapvető szavakat: kérek még, köszönöm, elég volt, nagyon finom volt, két cukorral, stb.


Az is jó játék lehet, ha például az autók szervizbe mennek: meghibásodott, kérem, javítsa meg. Vagy akár a kisfiú is lehet maga a szerelő: kérem a csavarhúzót, legyen szíves ideadni az olajsapkát, köszönöm, hogy hozzánk fordult be, stb.
Nagyon fontos, hogy amikor gyermekünk használja az alapvető udvariassági formákat, akkor dicsérjük meg őt őszintén, mosolyogjunk és simogassuk is meg.

Globális nevelés játékosan

Manapság nagyon sok magánóvoda helyezi arra a profilját, hogy idegen nyelvű környezetet biztosít a gyermek számára. Azonban az önkormányzati óvodákban is egyre több helyen van fakultatív angol. Nem akarok az angol nyelv mielőbb elsajátítása mellett vagy ellene érvelni, azonban a mai világban kulcsfontosságú, hogy legalább egy idegen nyelelvet minél magasabb szinten megtanuljon a gyermekünk, hogy boldogulni tudjon.
A gyerekek szeretnek új dolgokat megismerni, érdeklődőek, kíváncsiak, így nyitottak a világra és egy új nyelv elsajátítására, az idegen kultúra szokásainak megismerésére.

Manapság sok a kétnyelvű család

Egyik szülő amerikai, másik magyar, vagy a közös nyelv a családban az angol, de sorolhatnám még a példákat a számos ország közül. El lehet játszani azt is, hogy itthon nálunk, magyaroknál ez a szokás, de most játsszuk azt, hogy elutazunk repülővel Amerikába és ott meg ezt csinálják ekkor és ekkor. Nagyobb gyerekeknél akár a reptéri viselkedési formákat is bevehetjük a játék nevelői funkciójába, a szobát pedig feldíszíthetjük, vagy csak pár egyszerű eszközt elhelyezhetünk, ami nagyon amerikai. (Zászló, képek, amerikai autó, stb.)
És készíthetünk aznapra tipikus amerikai ételeket, azonban igyekezzünk az egészségesebb formákat kiválasztani, gyermekünk egészséges szokásainak kialakítása érdekében!

Az ötórai tea világa

Nagyon sok filmen látjuk, hogy az angolok teázni szoktak. Gondolj Alice-ra, meg a Bolond kalaposra a teadélutánon! Néha talán kicsit modorosan, néha túl is játszva ezt, elegáns csészécskéből, felnőttesen beszélve, legyezőkkel és csipke kesztyűkkel ez is lehet remek móka! A legegyszerűbb angol (és magyar) udvariassági kifejezéseket, szokásokat könnyen el tudja sajátítani a gyerek.

Ha kíváncsi vagy, hogyan is zajlik egy ilyen játék és szívesen megismerkednél a brit teázás kultúrájával, gyere és látogass el ide>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4942 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x