Az élelmiszeradományt a felhasználók címezhetik meg
Címlap / Kultúra / Az élelmiszeradományt a felhasználók címezhetik meg

>

Az élelmiszeradományt a felhasználók címezhetik meg

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

A világon ma minden kilencedik ember éhezik, hazánkban pedig még ennél is drasztikusabb a helyzet. Öt év alatt szinte duplájára nőtt az élelmiszert nélkülözni kényszerülők száma, meghaladva a kritikus 30 százalékot. Ezzel egy időben egy átlagos magyar háztartás 100 kg még fogyasztható élelmiszert dob ki évente. Október 16-án az Élelmezési Világnapon a NetPincér az Élelmiszerbankkal együttműködve egy újszerű kezdeményezésbe vonja be felhasználóit. 

Míg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik, Magyarországon minden harmadik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak hazánkban évente kétmillió tonna még fogyasztható élelmiszerhulladék keletkezik. Egy OECD felmérés szerint itthon elképesztő mértékben, öt év alatt szinte duplájára -17,4 százalékról 30,6 százalékra - nőtt az ételt nélkülözők száma, ezért óriási szükség van az Élelmiszerbank munkájára, amely 2014-ben 1 600 tonna élelmiszert juttatott el 303 ezer emberhez, ez a szám évről évre növekszik.

Az idei évben a NetPincér, Magyarország vezető online ételrendelési portálja támogatásával az Élelmiszerbank több mint 1000 adag élelmiszert oszt szét az ételt nélkülözni kényszerülők között. Az anyagi támogatáson felül az ételrendelő vállalkozás fontosnak tartja, hogy regisztrált felhasználóit és közösségi média követőit is bevonja a kezdeményezésbe, ezzel is felhívva a figyelmet az éhezés és az élelmiszerpazarlás problémájára. A program részeként, október 16 és 20 között a NetPincér Facebook felhasználói választhatják ki, hogy melyik északkeleti megyébe jutassák el az élelmiszeradományt.


 

5 tipp az élelmiszerhulladék csökkentésére

A NetPincér összegyűjtött néhány hasznos tippet, amely révén egy kis odafigyeléssel te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

1. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy.

2. Vásárláskor nézd meg a szavatossági időt, és csak akkor vásárolj közeli lejárati határidős terméket, ha biztosan tudod, hogy el fogod fogyasztani.

3. Ha mégis elkap a vásárlási láz és túlzásba vitted a felhalmozást, fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni.

4. Ha kész ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod és varázsold bele egy új fogásba vagy ajándékozz vele meg egy rászorulót.

5. Ha hétvégén a szükségesnél többet főztél, és már előre látod, hogy nem fogod tudni elfogyasztani, kérdezz meg egy barátot, kollégát, biztosan fogsz találni valakit, aki vevő egy házi kosztos közös ebédre.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1640 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x