A valóban jó anyák 7 varázslatos meseeszköze, amivel a gyerekek...
Címlap / Kultúra / A valóban jó anyák 7 varázslatos meseeszköze, amivel a gyerekek lelkét építik

>

A valóban jó anyák 7 varázslatos meseeszköze, amivel a gyerekek lelkét építik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A jó édesanya beszél a gyerekhez. Minél többet beszél hozzá, annál jobbak lesznek a gyermek verbális képességei. Sőt nem csak beszél, de mesél neki. Sokat. És a megfelelő meséket. És nem csak mesél, de játszik közben, a hangjával, a szavaival, és persze bábokkal, babákkal és mindennel, ami csak a kezük ügyébe esik. A mesélő anya kincs. A bábozó anya pedig egyenesen varázsló!  

Van 7 dolog, amit meg kell értened, ha gyereked van.
Ha nem is mind a hetet tudod minden nap – szerintem ilyen csodalény nincs is – de legalább néha előkerül a hetes listából néhány, akkor már sokkal, de sokkal többet teszel a boldog gyermekkorért, mint az átlagos édesanyák! Nézzük a listát!
(A felsorolás a nagy bölcsis – kisóvódás 2-6 éves korú gyermekekről szól)


  1. Minden estét zárj le egy rituáléval, lehetőleg egy saját mesével, amit- fejből mondasz el a gyereknek,
    - a gyerekről szól
    - saját szereplőket sorolsz fel benne.

    (Példa: A mesehős egy kedves állatka, vagy az alvótárs maga, akivel pont ugyanazok a dolgok történnek, mint a gyerekkel.)
  2. A felolvasott mesék legyenek a gyermek életkorának megfelelők. A kicsi még a konfliktustól mentes, egyszerű meséket várja el, a nagyobb gyermek már a feloldott konfliktussal is megbirkózik, s csak az iskolás lesz aki képes a fejezetekből álló mesében a késleltetett konfliktus feloldást is megérteni szorongás nélkül. Az a mese amitől a gyerek szorong, az nem jó mese!
     
  3. A videón, filmen nézett mese is jobb, ha együtt nézzük, ha együtt izgulunk. Legalább elsőre nézzük meg együtt, legyen a mese egy közös élményünk. (Nem szükséges a mesét ezerszer megnézni a gyerekkel, ez a gyermek igénye, ahogy a mesék ismétlése is!)
     
  4. Minden mese. A kezünk, az ujjunk is báb, a villamos ablaka is bábparaván, tehát bárhol és bármikor lehet játszani és mesélni. A bábozás, a mesélés bármi lehet, ami éppen eszünkbe jut. A bevásárláskor, az utazáskor, egyszóval mindig lehet alkalmat teremteni arra, hogy mesét találjunk ki, hogy játsszunk, hogy párbeszédet alkossunk. A gyerekek ezt imádják. A zöldséges pultnál az alma és a répa is beszélgethetnek arról, hogy benned milyen vitamin van, és te tudsz-e jól fütyülni.
    - Hogy ez időigényes? Az.
    - Hogy ez fontos a gyereknek? Az.
    - Hogy ez fárasztó? Csak akkor, ha még nem tudsz őszintén örülni és játszani a gyerekkel. Ha gyakorlod, akkor egy idő után felemelő és örömteli élmény lesz, ami kikapcsol és nem fáraszt.
     
  5. Ha szerinted nincs fantáziád, akkor szólok: nem kell, hogy legyen! Mondd azt, ami előtted van! Ez éppen elég jó. Nem kell semmi különlegeset kitalálni. Egyszerű párbeszédektől lesz élvezetes a játék, a mese. A gyerek a játék öröméért játszik és nem vár el sárkányokat terelő, csillámport hányó glitter tündéreket. Elég neki két zsömle, akik beszélgetnek. Nem elég szürreális már ez is? A jó mesében többen lehetünk! A tesók, apa, sőt akár egy mosolygósabb pénztáros néni is bevonható a buliba. A mosolyosztás remek móka, próbáld ki!
     
  6. Rajzoljátok le a mesét! A rajzolt mese figurái megelevenedhetnek. Nem vár tőled a gyereked művész alkotást, a vonalemberke tökéletesen megfelel a célnak. Most kérlek felejtsd el a rajztanárod leértékelő kritikáit és arra gondolj, hogy a gyereket inspirálod, ha vele rajzolgatsz! Fogd a színest és legalább egy vonalat húzz, rajzolj folyót és kérd a gyereket hogy rajzolja bele ő a lakókat … hullámos vonalat rajzolni kékkel mindenki tud! Te is! Ha ezen túl vagy, akkor az élmény már hozza a többi játék ötletet a rajzlapon!
     
  7. Bábozzatok ne csak eszközökkel, hanem igazi paravánnal és bábokkal is. A bábos-rajzos élményfeldolgozásnál nincs erősebb érzelmi terápia.
     

Képzeld, van három magyar anyuka, akik ezeket itt mind tudják, és segítenek abban, hogy jól tudj mesével, bábbal, játékkal beszélgetni a gyerekeddel.

A szabad mese és a bábozás ugyanis a beszélgetés legtöbbet segítő formája. A gyerek sokszor nem tudja problémáit elmondani a saját szavaival, de a báb szavaival már képes rá, hogy megfogalmazza, elmutogassa. 
Ha még rajzos eszközt is kap hozzá, akkor pedig minden érzelmi csatornája bekapcsolódhat és a lelki feldolgozó folyamatai kiteljesedhetnek.

A P•COQ (képünkön) egy dobozból kibontható bábszínház, ami gyereknevelési helyzeteket, meséket tartalmaz, készen arra, hogy a családok otthon eljátsszák őket. Nevét az angol páva (peacock) szóból kapta, ami színes tollakkal varázsolja el közönségét, ahogyan majd a szülők is tapsot kapnak a gyerekeiktől, ha együtt játszanak vele.

A játék magyar alkotói – gyakorló édesanyák és üzletasszonyok – egy olyan segítő közösségi teret szeretnének létrehozni, ahol a szülőket és gyerekeiket ezekben a helyzetekben támogathatják, sőt egymást is segíthetik azok, akik gyermekeik lelki fejlődését fontosnak tartják.

Az első csomag P•COQ mesesorozat sokakat érintő gyerekkori témákkal foglalkozik:

  •  hiszti,
  • időhöz alkalmazkodás,
  • félelem,
  • zavaró evési szokások,
  • vécézés,
  • alvásgondok,
  • agresszió,
  • testvérek közötti feszültségek.

A nevelési kihívások mindenhol azonosak, a mesélés és a bábjáték értékei pedig univerzálisak – mondják a játék fejlesztői. (Képünkön az ő játékaikat láthatjátok)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3424 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x