A természet csodája - Cesky Raj
Címlap / Kultúra / A természet csodája - Cesky Raj

>

A természet csodája - Cesky Raj

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az AlfaTours most egy felejthetetlen, két napos csehországi bakancsos túrára invitál mindenkit 2016. július 9-10-én, melynek során az ország legkülönlegesebb és leglátogatottabb természeti értékeit ismerhetjük meg. Cesky Raj, vagyis a Cseh Paradicsom Nemzeti Park körülbelül 100 km távolságra fekszik Prágától (a lengyel határ közelében, Mnichovo Hradiste, Zelezny Brod, Jicin, Sobotka által határolt területen). 


 
Már a XIX. században elképesztő népszerűségnek örvendett, ezt bizonyítandó, hogy a természeti és történelmi értékekben is bővelkedő vidéket először Sedmihorky lakói nevezték Cseh Paradicsomnak.

Festői alakzataikról messze földön híresek és sűrűn látogatottak az adersbachi és wekelsdorfi sziklavárosok...A homokkő ama szeszélyes alakulásait, a melyekké a reá szüntelen ható természeti erők a kőzetet folyvást mállasztják, hasogatják, repesztik és rombolják, százszor inkább megcsodálják az erre járó útasok, mint magukat ama természeti erőket...Adersbach már régi hírességű; hisz már II. József császár is följegyezte naplójába, hogy itt láthatók a legsajátszerűbb alakú kősziklák. A wekelsdorfi sziklaváros ellenben csak a mi századunkban vált ismertebbé.”
(Részlet az 1800-as évek végén íródott Osztrák-Magyar Monarcia írásban és képben című műből)

Cesky Raj Csehország első természetvédelmi egysége lett, hála területi változatosságának, a homokkő sziklaalakzatoknak, valamint értékes növény- és állatvilágának. Sokunkban felmerülhet, hogy mégis hogy alakulhatott ki ez a meseszép vidék? A kérdésünket az AlfaTours csapata válaszolja meg:

A homokkő úgy keletkezett, mint a legtöbb üledékes kőzet. Az erózió hatására a hegységképződési ciklusokban létrejött hegység pusztulni kezdett, aztán az így keletkezett anyag végül egy, úgynevezett üledékgyűjtőben halmozódott fel. Itt, a nyomás hatására az anyag végül tömörödni kezdett, s megindult a cementálódás folyamata. Ennek során az alkotóelemek (pl. kvarc, csillám) összetapadtak, majd végül szilárd kőzetet kezdtek képezni. Azonban így létrejött homokkő a víz és a szél hatásának azonban egyre kevéssé tudott ellenállni. Kezdetét vette a pusztulás folyamata, melynek köszönhetően létrejött egy rendkívül gazdag formavilág. Íme néhány a helyiek által adott sziklanevekből: Madonna, Gólem, Szerelmesek, Teknős.

A régiek terület védelmének érdekében két várat is építettek a környéken: a teplicei részen található Strmen-t, valamint az adrspach-i várat. Szerencsére mindkét építmény látogatható, azonban az idők folyamán sajnos szinte teljesen megsemmisültek. De ez ne szegje kedvünket! Hiszen a várromokról nyíló csodaszép kilátás megéri a fáradozást!


Mire vársz még? Fedezd fel magad ezt a gyönyörű nemzeti parkot! Elő a bakancsokkal, és irány a Cseh Paradicsom!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 7282 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x