Nekem bejön a halloween!
Címlap / Kultúra / Nekem bejön a halloween!

>

Nekem bejön a halloween!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-10

Mindjárt itt a halloween, és ahogy minden évben, most is megszaporodtak a Facebookon a "Magyarországon nincs halloween, mindenszentek van!" jellegű bejegyzések. Micsoda képmutatás!  

Először is: nekem tetszik ez a hülyéskedés a töklámpásokkal, zombijelmezekkel, bosziruhákkal. Annyira, hogy magam is egészen megboszorkányosodom október 31-ére, megyek egy halloweenes rendezvényre, ami ugyan gyerekeknek szól, de hadd törjön ki egy napra a sötétebbik énem büntetlenül!

A hisztit nem is értem igazán a halloween körül: egymás után jönnek a "Magyarországon Mindenszentek van, nem Halloween" posztok! Miért is zárná ki egyik a másikat? Még csak nem is ugyanarról a napról beszélünk. Halloween: október 31., mindenszentek napja: november 1. (A halottak napja pedig november 2., és nem, egyiket se kell nagy kezdőbetűvel írni.)

A halloween NEM amerikai ünnep, szimbólumvilága a római, sőt a kelta időkre vezethető vissza (ez volt a kelta újév napja, amikor köszönetet mondtak a napistennek az éves termésért).

Európai tehát egészen. Ahogy egy barátom posztjában olvastam: Pannóniában már több, mint 2000 éve ünnepelték, amíg nem jöttek a migránsok és el nem vették a helyiek kultúráját! 

Az, hogy egész világon ismertté vált, az persze Amerikának köszönhető, pontosabban a popkultúrának meg a globalizációnak. Pont, mint a Mikulás piros kabátja, ami a városi legenda szerint a Coca-Cola reklámkampánya miatt kapta a színét. Igazából már korábban is volt jó pár piros kabátos Mikulás-ábrázolás, de ahhoz, hogy pont ez, és nem mondjuk egy kék verzió égett bele a retinánkba, volt némi köze a világcégnek. 

A töklámpások hangulata tök jól feldobja a szürke, esős, befordult őszi napokat, a gyerekek (haha, hát nem csak ők) meg élvezik a beöltözősdit. Akinek meg nem tetszik, ne csinálja, és kész. Olyan bonyolult volna nem mindenen egymásnak esni?
 


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x