Müller Péter is Kossuth-díjas!
Címlap / Kultúra / Müller Péter is Kossuth-díjas!

>

Müller Péter is Kossuth-díjas!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A népszerű spirituális író ma délután vehette át a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetést. Gratulálunk!  

Ahogy a hivatalos indoklásban olvasható, Müller Péter "kimagasló színvonalú regény- és nemzetközi szinten is sikeres színpadi műveket magába foglaló drámaírói életműve, több mint hat évtizedes dramaturgi munkája, valamint a spiritualitás témakörében alkotott, főként a test és lélek harmóniájának kereséséről szóló, nagy népszerűségnek örvendő könyvei elismeréseként" kapta meg a Kossuth-díjat 2019. március 15-én. 


MÜLLER PÉTER József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró 1936. december 1-jén született Budapesten.

1955-től a Madách Színháznál tevékenykedett, kezdetben rendezőasszisztensként, majd dramaturgként, azóta is végzi ezt a munkát. Írói pályáját drámákkal kezdte, hatásosan felépített, olykor abszurd hangvételű színműveiben a commedia dell’ arte és a cirkuszművészet elemeit is felhasználja. Szomorú vasárnap című kamaradarabjában Seress Rezső, Lugosi- A vámpír árnyéka című drámájában Drakula gróf hollywoodi megformálójának életét idézte meg. Színműveit európai és amerikai színpadokon is bemutatták, gyűjteményes drámakötete A lélek színpada címmel jelent meg.

Első regénye az 1973-ban megjelent Részeg józanok volt, amely a zseniális, önsorsrontó színész Soós Imre és felesége öngyilkosságát vizsgálja, 1988-as Világcirkusz című regényében az expresszionista festőzseni, Ernst Ludwig Kirchner alakját idézte fel. Írt televíziós és filmforgatókönyveket, valamint szövegkönyvet zenés darabokhoz (Doctor Herz, Mária evangéliuma, Isten pénze).

1956-ban, a forradalom idején a szerelméhez indult, amikor egy részeg orosz katona egy sorozatot adott le rá és hat golyót kapott a testébe. A halál közelsége életének meghatározó spirituális élménye lett, s műveinek nagy része is ebből a megrendítő élményből született.

Az emberiség lelkiségével, a létezés titkaival, a szeretet témakörével foglalkoznak spirituális, ezoterikus művei, esszéregényei, amelyek közül a Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Benső mosoly, Jóskönyv, Szeretetkönyv, Örömkönyv, Férfiélet, női sors, Az élet művészete, az Aranyfonál aratta a legnagyobb sikert.

1979-ben megkapta a filmkritikusok díját, 1997-ben az Amerikában rendezett "évszázad drámaíró versenyén" elnyerte az Onassis-díjat, 1997-ben a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének aranyfokozatával, 1998-ban József Attila-díjjal tüntették ki.

Júlia lánya színésznő lett, fia, Müller Péter Sziámi költő, filmrendező, rockénekes, a Sziget fesztivál egyik alapítója.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2992 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x