Keresik a leendő roma gyerekzenekar tagjait
Címlap / Kultúra / Keresik a leendő roma gyerekzenekar tagjait

>

Keresik a leendő roma gyerekzenekar tagjait

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

Mirkia, avagy a hagyomány: menő! 8-14 éves, tehetséges roma gyerekek jelentkezését várják egy most induló zenei projekthez.  

Bari Károly jelentős képviselője a magyarországi cigány irodalomnak, Kossuth-díjas költő, műfordító, néprajzos. Az ő cigány népdalgyűjtéseiből szemezgetve, illetve az ő verseit megzenésítve áll össze hamarosan az a zenei repertoár, amely egy induló roma kulturális projekt gerincét képezi.

Az ötletgazda Somnakaj Produkciós Iroda előadásaiban kiemelt szerepet szán a hátrányos helyzetű roma gyerekeknek. A „Mirkia” (jelentése: gyöngy) projekt célja, hogy a cigány kultúrát, hagyományokat újra megszerettesse a cigány fiatalokkal, bevezesse őket a cigány költészet világába, és rámutasson a hagyományos hangszerek alkalmazásának sokszínűségére és szépségére.Az én szívem piros puli,
piros vérem terelgeti:
piros vérem szép gulyáját,
réz-nap fújja rézdudáját.
Bari Károly: Szívpiros vers (részlet)

A szervezők célja, hogy több, a hagyományokat felölelni képes területet ötvözzenek, annak érdekében, hogy az autentikus kultúra visszatanítható legyen a cigány közösségek számára. A kiválasztott versek feldolgozásainak alapját autentikus népzene adja, hagyományos hangszereken (kanna, kanál, hegedű, bőgő, esetleg perka) megszólaltatva, de arra is törekedve, hogy a hangzás igazodni tudjon a mai fiatalok modern ízlésvilágához.

A dalokat előadó zenekar tagjai 8-14 éves gyerekek lesznek, akiket részben meghívásos alapon, részben nyílt castingon választanak majd ki. Jelentkezni a mirkiaprojekt@gmail.com címen lehet.

Ők lesznek azok, akik példaképei lehetnek más fiataloknak, mintát adhatnak arra, hogy a hagyomány: menő! A roma fiatalok inspirációt kaphatnak arra, hogy újra megismerjék, megszeressék vagy esetlegesen maguk is műveljék, feldolgozzák, ezáltal gazdagítsák saját népük kultúráját. A versek feldolgozásával, megzenésítésével hatékonyan juthat el a cigány népismeret és szépirodalom az emberekhez.

Bari verseinek mondanivalója túlmutat az identitás felvállalásán; mindannyiunk számára fontos egyetemes igazságokat, emberi értékeket közvetít, alkalmas egymás elfogadásának, tiszteletének erősítésére.

A Somnakaj Produkciós Iroda azt tervezi, hogy a dalokat stúdióban rögzítik, majd kiadják a felvett hanganyagot, illetve egy országos iskolai turné is kilátásban van.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2179 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x