150 éve született Mahatma Gandhí
Címlap / Kultúra / 150 éve született Mahatma Gandhí

>

150 éve született Mahatma Gandhí

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

Valódi nagy lélek jött világra másfél évszázaddal ezelőtt: Mahátma Gandhí kizárólag békés eszközökkel küzdött céljaiért, az önmegtartóztatást, megbocsátást és szeretetet hirdette. Neve egybeforrt a béke keresésével és szeretetével.  

Mohandász Karamcsand Gandhi, híveitől kapott tiszteletnevén Mahátma Gandhi (Porbandar, Gudzsarát állam, 1869. október 2. – Újdelhi, Delhi állam, 1948. január 30.) jogász, politikus India politikai és spirituális vezetője volt, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja.

A Gandhi gudzsaráti kasztnév: banija, vagyis a kereskedők egyik kasztjába tartozott. Maga a család fűszerkereskedő volt. Későbbi nevét híveitől kapta; a Mahátma szanszkrit szó, jelentése: „nagy lélek”. Ezen a néven ismeri őt az egész világ, s vált a békés ellenállás jelképévé.A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége 2019. október 3-án a Gandhí-szobor koszorúzásával és egy táncos-zenés fúzióval emlékezik meg Gandhí születésének 150 éves évfordulójáról. A Múzeum kertjében áll az indiai függetlenségi mozgalom szellemi és politikai vezetőjének bronzból készült mellszobra.

Gandhí az indiai történelem egyik legfontosabb alakja, India Anya példamutató gyermeke. Gandhí személye szinte összeforrt a független India ideájával, és a világ minden részén tisztelettel adóztak emlékének. Születésének századik évfordulóján az indiai állam több országnak, köztük Magyarországnak is Gándhí-mellszobrot adományozott, melynek eredetijét Rám Szutár (Ram Sutar, 1925) készítette 1968-ban.

2019. október 3., Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

15.30 A Gandhí-szobor koszorúzása
15.40 Köszöntőt mond: Őexc. Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete és dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója
16.00–16.15 „Gándhí 150” – táncos-zenés fúzió (kathak, szitár és ritmushangszerek), amelyben az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ művészei legkedvesebb táncukkal és vallásos dalaikkal köszöntik Gándhít, mert „Bárhogy is nevezzük: Allahnak, Buddhának, Rámának, Krisnának, az isten csak egy”.

Ingyenes program!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2310 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x