Világklasszisok bűvölik a közönséget a Fonóban
Címlap / Kultúra / Világklasszisok bűvölik a közönséget a Fonóban

>

Világklasszisok bűvölik a közönséget a Fonóban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Folytatódik a Dresch trilógia, és hamarosan színpadra lép Sokratis Sinopoulos görög líraművész is, kvartettjével. A zenekar jelenleg vezeti a Balkán World Music Charts toplistát!  Dresch Trió – Dresch Trilógia/2.

Szaxofonó: Rastko Obradovic Quartet (SRB)
Fonó, 2019. okt. 25. // 20.00 óra

Dresch Mihály különutas zenész, sehova nem besorolható népzenében otthonos jazzművész, kortárs muzsikus, univerzális alkotó, DRESCH. Lemezei rendre beírják magukat a kortárs hazai zenetörténetbe, elévülhetetlen örök alkotások, amelyeket évtizedek múltán is jó újra betenni és meghallgatni, megunhatatlanok. Mindegyikben megvan az a frissesség, játékosság, kísérletező hajlam mind zeneileg, mind formailag, ami jó értelemben örök-kortárssá teszi az személyében is kortalan „Dreschmisit”, aki elképesztő technikai tudással játszik hangszerein.

Szeptemberben a népzenészekből álló vonós kvartettel játszott a Fonóban, október 25-én egy rendkívüli trióval, Fenyvesi Márton gitárossal és Gányi Marcell nagybőgőssel áll színpadra. November 30-án pedig a Dresch trilógia záróakkordjaként a klasszikus és legendás Dresch Quartettel lép fel.

Az októberi koncert másik fellépője Rastko Obradović, 23 éves szerb zenész, aki egyedi hangjának és kápráztató improvizációs stílusának köszönhetően számtalan neves szerb és külföldi zenésszel dolgozott már együtt. Rastkora olyan nagy zenészek hatottak, mint Jan Garbarek, Michael Brecker, Sonny Rollins és Bojana Z, akivel Wabi Sabi néven EP-t is kiadott. 

A koncert részletei és jegyek ide kattintva érhetők el.Sokratis Sinopoulos Quartet (GR)

vendég: Lukács Miklós
Fonó, 2019. nov. 4. // 20.30 óra

A Világklasszisok a Fonóban sorozatban érkezik a Sztregova utcai zeneházba a Sokratis Sinopoulos Quartet. Az együttes vezeti a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts jelenlegi toplistáját Metamodal című új lemezével, amely az ECM gondozásában jelent meg a közelmúltban. Sinopoulos egy a bizánci korból származó hangszer, a líra kortárs mestere. Játéka finom és árnyalt, mégis nagyon kifejező, hangszeres jártassága széles körben elismert. Sinopoulos zökkenő nélkül lépi át a jazz és a klasszikus zene határait, miközben hű marad a görögök és a Földközi-tenger keleti hagyományaihoz.

A Fonó-béli koncerten Lukács Miklós cimbalomművész csatlakozik a zenekarhoz vendégként. Felejthetetelen este lesz! "Amikor a Sokratis Sinopoulos játszik, látom, ahogy a történelem összecseng a húrok ősi hangjaival." Charles Lloyd

Olyan nevekkel hallhattuk már élőben és felvételeken játszani Sinopoulost, mint Charles Lloyd, Ara Dinkjian, Loreena McKennitt, Eleni Karaindrou és Jean Guihen Queyras. Minden megszólalásán érezhetőek egyedi stílusjegyei, a hagyományostól kezdve a kortárs nemzetközi repertoárig. 

Az Athénban született Sokratis Sinopoulos klasszikus gitárt, bizánci zenét és a népdal tanulmányokat folytatott, mielőtt 14 éves korában felfedezte magának a lírát, ez utóbbit Ross Daly irányítása alatt. Sinopoulos figyelemre méltó tehetsége azonnal nyilvánvalóvá vált, és egy éven belül csatlakozott a Daly Labyrinth csoportjához. Ezután számtalan zenész felvételéhez hozzájárult a világ minden tájáról. Sinopoulos 1999-ben elnyerte a fiatal művészek Melina Mercouri díját. 2010-ben kezdett el együttműködni az amerikai Charles Loyddal, ez a tapasztalat mély hatást gyakorolt rá, új irányok felé ösztönözve őt. Ekkor alakította meg a Sokratis Sinopoulos Quartetet. 

 

Zenészként és zeneszerzőként végzett tevékenysége mellett Sokratis Sinopoulos részt vett a Domnia Samiou görög népzenei szövetség megalapításában és kutatásaiban. Jelenleg egyetemi docens a Thesszaloniki Macedón Egyetem Zenetudományi és Művészeti Tanszékén. A Sokratis Sinopoulos Quartet Yann Keerim zongoristából, Dimitris Tsekouras basszusgitárosból és Dimitris Emmanouil dobosból áll. A kvartett debütáló albuma 2015-ben jelent meg Eight Winds címmel, és világszerte kiváló véleményeket kapott. Négy évvel később később tértek vissza a Metamodal című albummal. Mindkét lemezt Manfred Eicher készítette az ECM Records számára. Utóbbi toplistavezető és remek kritikákat kap világszerte.

A Balkán World Music Charts itt érhető el. 

A koncert részletei és jegyek pedig itt.   
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1966 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x