Ints be óvatosan! - Nemzetközi kézjelek
Címlap / Kultúra / Ints be óvatosan! - Nemzetközi kézjelek

>

Ints be óvatosan! - Nemzetközi kézjelek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Eljött a nyár, sokan készülnek külföldi útra. Érdemes előzőleg érdeklődni, vajon abban az országban, ahová tervezzük az utazást, mit jelentenek szokásos kézjeleink. 

Legbiztosabb, ha az ott lakóktól érdeklődünk, így elkerülhetjük a kínos helyzeteket. Fölfelé mutat hüvelykujjunk angol kultúr-környezetben jelentheti, hogy stoppolni akarunk, szeretnénk, ha felvennének az autóba. Jelentheti az OK jelét is, ámde lehet, hogy durva sértésnek tulajdonítja a vezető, kiszáll, és gorombáskodni kezd. Görögországban azt is jelentheti, menj az anyád(ba)hoz!! Általában Görögországban nem illik autóstoppolni.

Hatalom
A hüvelykujj a hatalmat is jelentheti. Ilyen, amikor kikandikál a zsebből vagy a mellény mögül. Olyankor is használják, ha valakit „zsebre akarnak vágni.”

A „v” jel Churchill által a győzelmet jelentette, nálunk is gyakran használják az öröm kifejezésére. Ámde míg a németeknél esetleg két korsó sört szolgálnak ki láttára, az amerikai vagy ausztrál sértésnek fogja fel.

Böködés
Franciák és olaszok gyakran megérintik egymást beszéd közben. Az angolok szinte soha, legfeljebb a futballpályán. Kocsmában ez kötekedésnek számítana. Nem érnek egymáshoz a németek, japánok, angolok, kanadaiak, ausztráliaiak, észtek, portugálok, skandinávok.

Az amerikaiakra jellemző, hogy azt gondolják, mindenki úgy viselkedik, ahogyan ők. Míg azonban náluk a felemelt mutató és kisujj futballcsapatot jelent, az olaszok azt gondolják, mindenki tudja róluk, hogy felszarvazták őket.

Idegen országban tehát ajánlatos visszafogni gesztusainkat mindaddig, amíg meg nem ismerjük a helybélieket. Magunk se ítéljünk elhamarkodottan, ha ilyen jeleket látunk, mert nemzetektől függetlenül kinek-kinek is lehet egyéni gesztusa. A mellénybe dugott kéz jelenthet férfias bátorságot és szerénységet, visszafogottságot is.

Felemelt kéz
Gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy ha felemeljük a kezünket, szólni szeretnénk. Nem illik a feljebbvalót beszédében megszakítani. Ámde ez is változhat, mert az Egyesült Államokban olyan mértékben gyakorolják a szólásszabadságot, hogy még az elnöknek is visszakiabálnak. Leghevesebb kézzel beszélők a franciák, olaszok, ha felemeli valaki a kezét, mindenki tudja, hogy szólni akar. Angliában nem illik gesztikulálni. Vita hevében is gyakran látni, hogy a kézmozdulat mutathatja, hogy egyetértünk még akkor is, ha érveinket tovább fejtegetjük. A gesztusok mindenesetre növelik a hallgató emlékező készségét.

Ha valaki kezét összedörzsöli, legtöbbször reményteli várakozást fejez ki. Jellegzetes az ügynök kézdörzsölése, végre eljött az ő ideje, előrukkolhat ajánlataival. A vevő kézdörzsölése pedig azt a reményt keltheti, hogy végre kíváncsi lesz, és előveszi a pénzét, vagy elfogadja az ajánlatot.

Fejmozdulattal is kísérhetjük összedörzsölt ujjainkat s az a harmadik személynek is jelzés lehet, hogy jó irányba haladunk. Amikor viszont azt szeretnénk kifejezni, hogy a témában jártasak vagyunk, érdemes a két kezünk kinyújtott ujjait egymáshoz érinteni, a partner el fogja hinni, hogy mindent tudunk.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12462 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x