Grafiti; a faltetkó
Címlap / Kultúra / Grafiti; a faltetkó

>

Grafiti; a faltetkó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-06

A falakon hol gyönyörű, hol ordenáré, hol vicces, hol filozofikus gondolatok. Hol bosszankodunk, hol örülünk a kidőlt-bedőlt gyárkerítésen egy-egy üde színnek, hol kacagunk, vagy elgondolkodunk a kiírások értelmén. A falra írni persze bűn…  

Falra írni bűn!
Különösen a műemlékek esetében igaz. Egy profi ex-grafitis – mellesleg ezós gondolkodó, Tibeti buddhista művész – azt mondta egyszer: „Csak akkor írok egy falra, vagy helyre, ha felnézek, és azt látom, hogy amit én alkotok, az szebb,mint az épület, melyen alkotásom elhelyezem. A grafiti a mai korok mandalája. Nem az öröklétnek készül – elmossa az idő, és a közterületesek. Az aktuális pillanat, az alkotás maga amit olyankor néz az ember. És ha csak egy ember jön, akinek érdek nélkül tetszik, már jó volt. Akkor már művészet.”

Különbség van a firka és a grafiti között
Ha valaki összefirkál egy épületet, az nem több, mint firka. Ha valaki a környezet lelombozó miliőjében valami értéket hoz létre, az alkotóművészet. Ha a kívülállók megismerik a minőségi grafitiket is, másként gondolkodnak. Az már most is kiderült, hogy nem szabad egyféle előítélettel közeledni, hiszen a graffitis társadalomnak nagyon sokféle rétege van. A legjobbak (remélhetően) szintén védenék a műemlékeket, és tudják, hol érdemes alkotni. Az igazi grafiti művészet. A vandál firka soha.

Vandál firkások
A magyar firkások jóval többen vannak, mint a „profik”. Egyesek szerint hazánkban a „profik” igen kevesen – jó ha 10-15-en (!) – vannak. A profik azt mondják, hogy a kisgyerekek, a 10-15 éves korosztály a legveszélyesebb. Ők azok, akik kulturálatlanok, és nem képesek figyelembe venni a műemlékeket, akik válogatás nélkül, gyáván rajzolnak. A profik nem ők. A vandál firkások kreálmányai ellen egyre hatékonyabb – ugyanakkor költséges – magasnyomású melegvizes lemosó pumpák, és nagy hatékonyságú oldószerek állnak rendelkezésre.

Eszközök falfirkákhoz
A külső szemlélő egyszerűen azt gondolná, hogy festékszóró flakonon kívül más eszközt nem is használhatnak. A valóság azért ennél színesebb. A festékek felviteléhez a színes filctollakat, a kannára szerelt speciális fúvókákat, festékszórót is használnak. A grafitizők új szokása nem más, mit a matricázás. Az öntapadós hátoldalú lapra felvitt ábra bárhol, bármikor ragasztható, akár a haverok is terjeszthetik ezt a fajta „aláírást”. Az eszközt úgy választják meg, hogy a befedni óhajtott területre megfelelő legyen.

Kinek fáj a firka ára?
Egy-egy falfirka ára párszáz Forinttól akár százezres nagyságrend is lehet. Viszonyításként egy átlagos vonat kocsi oldalára kerülő grafiti úgy 10-30 ezer Ft között mozog.  (Az eltávolítása a MÁV-nak a sokszorosába!) A pénzt a módosabb srácok szüleiktől szerzik, vagy néha lopják az alapanyagot. A késztermék eltávolítása általában többe, akár öt-hatszoros árba is kerülhet! A legaljasabb dolog- amit igazi, magát profinak valló writer nem is tesz – a műemlékek firkálása. Ezek megpucolása sokmillióba kerül minden évben.

Szleng az utcán
A vonatrajz szleng neve whole car. Többnyire a híres csapatok neveit festik fel a kocsik oldalára, például: IDS, CRK, HRK, TDF.  A rajzok stílusától függően a sylver (vagy chrome) és color nevű firkák a színvilágra utalnak. A firkász neve angolos szleng szerint writer. Általában illetlenségnek számít – akár „legál” felületen, akár illegális helyen rajzolnak, ha egymás rajzába belemásznak a képek. Ha valaki így tesz, az a másik alázásának számít, mivel csak a jobb mehet rá a rosszabbra, fordítva nem illendő. Ezt az egymásra mászást crossolásnak hívják. Ennek a következménye sok minden lehet, a sima „behódolástól” a komoly bunyóig bármi. Amikor egy üveg, vagy más felületbe belekarcolják a jelet, az a szkrájmolás. Ez a módszer egyre terjed, mivel ez nem lemosható, mindenképpen megmarad. Főleg a buszmegállókban és a BKV kocsikon jellemző eddig ez a módszer. Magát az „aláírást” tageknek, vagy tegeknek nevezik.

Magyar helyzet – sajátos, más!
Hazánkban nem olyan idilli a helyzet, mint nyugatabbra, vagy a falfirka őshazájának számító USA-ban. Ugyan a fújkálást mindenhol bűnnek tartják, de tőlünk nyugatabbra sokkal több a szabad falfelület, melyre nem tilos alkotni, sőt sokkal több versenyt szerveznek a grafitisek számára, mint idehaza. Az itthoni csapatok néha tartanak attól, hogy versenyen induljanak, ugyanis produktumaik alapján könnyen tetten érhetők lennének azok az illegális felületek is, melyeket összefújak.


Tippünk: Németoszágból egy profi grafitis oldal 


 


 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5364 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x