Nyitott szívvel - filmajánló
Címlap / Kultúra / Nyitott szívvel - filmajánló

>

Nyitott szívvel - filmajánló

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mila és Javier, két megbecsült sebész, akik őrületen szerelemesek voltak egymásba az elmúlt tíz évben. Mila nem várt terhessége, a kórházi munka erősödő nyomásával együtt férjét az alkohol rabságába taszítja - elég-e az eddig sziklaszilárd kapcsolatuk és a születendő gyermek ahhoz, hogy kilábaljanak a válságból? 

„...figyeld a gondolataidat, mert szavakká válnak,
figyeld a szavaidat, mert cselekedetté válnak,
figyeld a cselekedeidet, mert szokásokká válnak,
figyeld a szokásaidat, mert a karaktereddé válnak,
figyeld a karakteredet, mert a végzeteddé válik"

Szenvedélyek
Nem hisszük el az első pohár bor, az első meggyújtott cigaretta, az első ellopott csokoládé után, hogy ez meg fogja határozni az életünket. Fiatalon még nem biztos, hogy egy pohár bor akadályoz a matekpéldák megoldásában. Később eszedbe se jut, hogy olyan dolgot oldj meg, amihez nem szoktál hozzá. Gyakran csak egy tragédia juttatja eszünkbe, hogy másképpen kellett volna kezdeni...  mit is? A fiatalságunkat.

Ezt a kemény, megoldhatatlannak látszó problémát elemzi a film. Csodás szerelmet látunk mind az asszony, mind a férj részéről. Még operáció közben is elkapnak egy pillanatot, hogy érintkezzenek. Ez szokatlan a köznapi ember számára, közös munkahelyen dolgozó házaspár pillanatokat lop szeretetük kifejezésére.



Szívműtét

Döbbenetes a film kezdete: részlet egy szívműtétből. Aki fél a látványtól, csukja be a szemét. Kimenni nem érdemes, mert sok izgalmas helyzetet láthatunk saját életünk problémáiból, és valamilyen megoldást: az író,  Marion Laine, Mathias Énard regénye, Marion Laine rendezése és Juliette Binoche, Édgar Ramírez, Hippolyte Girardot főszereplők játékával.

A férj és feleség egyaránt kitűnő szívsebészek, akár helyettesíteni is tudják egymást. Hazafelé a nő vezeti a motort, melyre ketten ülnek. Játékosak és szabadok. A nő akar tovább maradni a buliban, ami szó szerint buli, fékeveszett tánc ivászattal. A férfi figyelmezteti nejét, hogy hajtson lassabban hazafelé a motoron, de nem történik bajuk. Otthon pedig szerelem, szerelem, melyben mindkét fél aktív, forró és gyengéd. Ez a hármasság kíséri életüket addig, amíg a kórház igazgatója megunja Javier (Édgar Ramírez) iszákosságát és pontatlanságát. Nem a sebészetben pontatlan, hanem a terminusok betartásában, alkalmazkodásban. Javier a legjobb szívsebész, és nem operálhat, amíg végleg le nem szokik az ivásról. Taníthat, publikálhat, de a kórházban nem nyúlhat sebészkéshez. Eleinte nem hiszi el, de később ez olyan mértékű sértés számára, hogy az egész kórházat negligálni szeretné.

Munkanélküli férfi
Aki nem volt még ilyen helyzetben, azt hiszi, hogy egy értelmes ember új életet kezdhet. Vagy leszokik az italról, vagy új szakmát tanul. Például szobafestő vagy lakatos lesz. Céget alapít, ruhákat ad el az olasz tengerparton (a pozitív példákat Pataki Éva: ami elveszett című könyvéből merítettem. Schindler munkásai az USÁ-ban üzletet nyitottak). Javier nem tud belenyugodni „megaláztatásába”. Eddig életében minden sikerült, nem hiszi el, hogy változnia kellene. Megszállja a munkanélküli férfiak szokásos letargiája.



A terhesség
Ehhez jön Mila (Juliette Binoche) terhessége. Ettől kezdve Javier mindent sértésként könyvel el. Először úgy látja, hogy felsége semmibe veszi, azért nem akarta megmondani, hogy abortuszra készül. Pedig az asszony érezte, hogy elromlik a kapcsolatuk, ha érdeklődése egy új lény felé fordul, akkor is, ha az a közös babájuk. (Milyen gyakori férjprobléma, hogy azzal gyanúsítja az asszonyt, hogy esetleg nem is ő a gyermek apja!) Mila úgy dönt, hogy a megbeszélt utazást elhalasztja a baba kedvéért. Ám ekkor már Javier kirámolta a lakást ismerősei segítségével. A várandós asszony arra jön haza munkából, hogy a férje a falakat bontja. Kétségbeesett haragjában megüti a férjét, szerencsére az nem üti vissza, hiszen bizonyára soha nem bocsátana meg magának, ha bántaná imádott feleségét. Csak a tehetetlen férfidüh dolgozik benne.

Hány asszonynak kell elviselni megbomlott férjét, akit tönkretett az ital! Valami miatt mégis tűrnek. Egyedül még nehezebb lenne? Igaz, Milának van munkája, tehetséges, jó sebész. Nem kellene félnie attól, hogyan fogja felnevelni a gyerekét. Kollégái megbecsülik, segítik.  De amikor azt tapasztalja, hogy Javier eltűnt, senki se tudja, mi történt vele, pánikba esik. (Javier az állatkertben alszik egy majom mellett.)



Menekülés?

Mila vízbe fullad. Kimentik, sőt a gyermeket is megmentik császárral. Mila azonban kómában fekszik. Itt keresi meg Javier. Látjuk a kómás asszony álmait, zuhanását a vízesésbe, miközben Javier mellé fekszik, és úgy dönt, vagy felébreszti, vagy vele megy a másik világba. Szóval és tettlegesen – öleléssel, simogatással, becézéssel  - ébresztgeti feleségét. Egyszer csak visszatérünk az álomba. Javier kimenti a feleségét a folyóból. Kiviszi a partra, ott ébresztgeti tovább. Látjuk őket a négy év körüli kislányukkal a folyóparton, szaladnak, nevetnek, majd Javier a nyakában viszi a kislányt a boldog Mila felé.

Van-e szabad akarat?
Van-e gyógyulás a szenvedélyekből, vagy tovább sodorja az embert a tehetetlenség? Nincs rá válasz. Csak egyszerűen reménykedni lehet, hogy szeretettel megmenthetünk valakit, aki maga is akarja.


Ki vezérli a gondolatokat? Honnan jönnek, hogy nem tudunk szabadulni tőlük? Örök kérdés, és az is, ki segíthet annak, aki szabadulni akar szörnyű szenvedélyeitől.


Rendezte: Marion Laine
Főszereplők: Juliette Binoche Édgar Ramírez
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5529 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x