5 tipp autótolvajok ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / 5 tipp autótolvajok ellen

5 tipp autótolvajok ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

Elcsórták a kocsidat, miközben kiugrottál parkolójegyért? Vagy a kertből kötötték el a verdát? Ne szégyenkezzünk a saját hibánkból eredő autólopások miatt - főleg, mert a biztosító ezért nem is fizet! - inkább menjünk elébe a tolvajok észjárásnak, és építtesünk profi riasztót. Nem vernek át, ha képben vagy!  

Ne dőlj be minden hirdetésnek!
Értékeink védelmére egyre nagyobb figyelmet kell fordítani: egyrészt azért is, mert erre köteleznek is bennünket, másrészt pedig saját érdekünk is megóvni tulajdonunkat, legyen szó lakásról, gépkocsiról, motorról, bármi más ingóságról. Az erre szánt pénz elkölthető sokféleképpen, de tudnunk kell, hogy a választott terméktől, szerviztől, márkától is nagyban függ az ár. A termék tulajdonságaitól, biztonsági szintjétől függően változnak az árak, a pár ezer forintostól a több százezres nagyságrendig. Egy "ismeretlen" márka is tudhat annyit, mint egy jó reklámmal rendelkező termék. 

Olcsóbb egy riasztót venni, mint egy új kocsit!
Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy riasztó költsége elenyésző egy autó értékéhez képest! Az esetleges lopási kísérletek, vagy lopások okozta károk, az utánajárás és idegeskedés pedig nem kifizetődő! Nem elég arra gondolni, hogy ez csak mással történhet meg: naponta hallani banális esetekről, hogy a kertből, vagy a kertben való behajtáskor, parkoló jegy vásárlása alatt, vagy csak piros lámpánál beugrottak az autóba és ellopták valakinek a járművét. Még ha nem is kerülhetjük el ezeket az eseteket, de legalább adhatunk esélyt arra, hogy vissza tudjuk szerezni értékeinket.

Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni riasztó beszerelésekor!

1. Alapok: Mindenképp rendelkezzen az alapfunkciókkal, amelyet bármely biztosító megkövetel: fény- és hangjelzés, nyílászárók védelme, esetleg üvegtörés-érzékelés, gyújtás blokkolása.
2. Rablásgátlás: A magasabb védelmi szintet biztosító készülékek pedig olyan funkciókat is tudnak, mint például a rablásgátlás. A rablásgátlás funkció megakadályozhatja, hogy egy járó motorú autóba esetleg illetéktelen személy a mi figyelmetlenségünket kihasználva beugorjon és elhajtson (pl: kertkapu bezárása alatt, piros lámpánál, stb.). Működési elve, hogy a riasztó figyeli azt, hogy éppen jár-e az autó motorja vagy sem. Ha járó motornál nyitjuk ki a vezető ajtót, elindul egy számláló és megkezdődik az autó leállítása. Ha nem deaktiváljuk a megadott időn belül ezt a funkciót, akkor életbe lép a riasztási funkció. Akár egy rejtett nyomógombbal, azonosító kártyával, melyet a zsebünkben hordunk vagy az autó saját kapcsolója is deaktiválhatja a riasztást.
3. Spéci kütyük egyéniségeknek: Különböző úgynevezett opcionális kiegészítő érzékelőket is kérhetünk; emelés-érzékelő, ultrahangos beltérvédelem, stb...
4. GSM -pager: Egy kényelmes és egyre inkább elterjedő védelmi eszköz a GSM-pager, mely úgy működik mint egy személyhívó: értesít minket ha az autónk riaszt- és ehhez nem kell autónk közelében lenni, hogy ezt meghalljuk. A pager felhívja egymás után a megadott értesítési telefonszámokat ill. SMS-t is küld. Léteznek oda-vissza kommunikáló készülékek, amiket SMS elküldésével utasítani tudunk, hogy például állítsa le az autónkat, vagy szólaltassa meg a kürtőt, stb.
5. GPS rendszerek: A nagy értékű autókba alapvetően kötelező is, de természetesen választható bármely autó típusba magasabb védelmet nyújtó eszközt. Ezek között is ismertebb a GPS helymeghatározással rendelkező gépjárművédelmi rendszert. Ez ugyan egy drágább kategóriát képvisel, de olyan plusz biztonsági és kényelmi szolgáltatásokat is kínál, amelyek plusz biztonságot adhatnak: diszpécser szolgálat, amely 0-24óráig figyeli az autókat és értesít ha az éppen riaszt, igény esetén lekérdezik az autó pontos helyzetét.
A rendszer úgy van kitalálva hogy naponta egyszer bejelentkezik, függetlenül lattól hogy volt-e "esemény" vagy sem. Ezért ha 24 óra elteltével ez nem történik meg a diszpécser felhív minket telefonon és az azonosítás után megkérdi hogy hol állunk, mert nem jelentkezett be az autónk ( előfordulhat hogy mélygarázsban tartjuk az autót és napokig nem megyünk vele, vagy természetesen mint minden gépezet ez is elromolhat és akkor legalább tájékozódhatunk arról hogy fel kell keresnünk a szervizt.

Figyeljünk a garanciákra is!
Összességében azt javaslom, hogy több helyen tájékozódjanak mielőtt bármilyen védelmi rendszert szereltetnek be autójukba. Sokszor találkozzunk olyan indokokkal, hogy ha nem az ajánlott terméket szereltetjük be autónkba meghatározott beszerelőnél akkor elveszítjük a garanciát, vagy hogy csak bizonyos termék beszerelése esetén köthetünk biztosítást! Ezeknek érdemes utánajárni, nem mindig saját érdekeinket képviselik ezek a korlátozások, inkább kérdezzünk meg egy szakembert, mit, hol érdemes beszerelni. Ezzel pénzt, időt spórolhatunk és mellette eldönthetjük, hogy a beszerelő személye, tapasztalata, hozzáállása, műhelye  elég bizalmas-e számunkra.
 
Szívesen válaszol esetleges kérdéseikre is cikkünk szerzője:  

Ruszkovics István - autóbiztonságtechnikai szakértő

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5335 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x