Nem eszi a magyar a bio-t?
Címlap / Kütyü és tudomány / Nem eszi a magyar a bio-t?

Nem eszi a magyar a bio-t?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

A napokban készülnek Nürnbergben Európa legnagyobb bio témájú kiállítására. Míg a világfórumra 2100 kiállítót és 37000 látogatót várnak 2007-ben, addig hazánkban a lakosság bioélelmiszerekkel kapcsolatos attitűdjét felmérő új GFK kutatás szerint, négyből három magyar fogyasztó soha nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövőben sem kívánnak változtatni. 

A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minőségű termékkategóriákat is.
A megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók több, mint háromnegyede – mintegy 76,5 százaléka – egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, további 13,4 százalékuk pedig csak nagyon ritkán tesz bevásárlókosarába ilyen terméket. A ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindösszesen 3,1 százalékra tehető.

A bioélelmiszerek közül a kutatás szerint legnépszerűbbnek a bio zöldségek és gyümölcsök tűnnek. A tudatos biotermék-vásárlók 42 százaléka e termékcsoport árukínálatából választja a biológiailag ellenőrzött minőségűt. Biokenyeret közel minden harmadik, bio zöldség- és gyümölcslevet pedig minden negyedik biotermék-vásárló fogyaszt. A válaszadók 26,2 százaléka joghurtból, illetve kefírből, 25,8 százalék müzliből és müzliszeletből vásárol bioárut.

A bioélelmiszer beszerzési helyének meghatározására vonatkozó, több válasz megjelölését is engedő kérdésre a vásárlók legnagyobb arányban – 43 százaléka – a hipermarketeket említette. A válaszadók 25 százaléka piacon szerzi be az ökológiai minőségű élelmiszereket, 18 százalék a láncba szerveződött kisboltokat említette, míg 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy ő maga termeli meg ezeket az élelmiszereket. A szaküzleteket, azaz bioboltokat a megkérdezettek 15 százaléka említette beszerzési forrásként. A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x