Varázsold el a nejed! Légy ezermester a mi segítségünkkel!...
Címlap / Kütyü és tudomány / Varázsold el a nejed! Légy ezermester a mi segítségünkkel!

Varázsold el a nejed! Légy ezermester a mi segítségünkkel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Uraim, az ősz beköszöntével ne legyenek restek, és nézzenek körül házuk, kertjük vagy borospincéik tájékán. A rossz idő beállta előtt még van egy kis tennivalójuk! 

Fagymentesítés- pénztárca kímélés
Bár a fagyok remélhetőleg még elkerülnek bennünket, az egyik legfontosabb feladat a kerti vízvezetékek lezárása, fagymentesítése lesz. Gondosan ellenőrizzük, hogy a csövekből teljesen kifolyt-e a víz. A kerti tömlőkből is folyassuk ki a vizet, a kézi szórófejek szelepét kinyitva pedig rázzuk ki belőle a vizet, hiszen könnyen szétfagyhat. Jó, ha az automata csatlakozós tömlőkről levesszük a csatlakozót, mert a vízstoppos csatlakozó nem engedi kifolyni belőle a folyadékot. A csöveket csavarodás-mentesen tekerjük föl, és helyezzük tárolóba őket.
 
Érdemes szemrevételezni a vízmérő aknáját is. Takarítsuk ki, ellenőrizzük, hogy nincs-e szivárgás. Egyúttal nézzük meg azt is, hogy ha minden vízfogyasztási hely zárva van, nem forog-e az a kicsi kerék az órán, amely a fogyasztást jelzi. Ha igen, föl kell deríteni a vízfolyás okát, hiszen komoly nagyságú számla érkezése előzhető meg egy hiba elhárításával.

Készüljünk fel a kemény fagyokra: takarjuk le az órát, attól függetlenül, hogy még messze a tél. Tekintélyes összegbe kerül egy mérőcsere elfagyás esetén, ráadásul tömegesen fordul elő, a hideg tél beálltával.

A szabadban lévő vizes tartályokat ürítsük ki, a szivattyút, hidrofort áramtalanítsuk, és víztelenítsük, és tároljuk fagymentes helyen.

Kerti szerszámok
A kéziszerszámokat is érdemes letisztítva, kijavítva tárolni, mert a sürgős tavaszi munkakezdésnél nem szívesen bajlódunk pl. nyélcserével, élezéssel.

A kerti gépeknél a legfontosabb a letisztítás, fűnyíróknál a kés leszerelése, javítása, élezése. A motoros gépeket mielőtt tárolóba tennénk, cseréljük ki a kenőolajat a gyártó által előírt módon. A benzintartályt minden esetben ürítsük ki, komoly szervizköltséget spórolhatunk így meg.

A tárolóba helyezés előtt indítsuk el a motort, járassuk az üzem meleg állapot eléréséig. Így nem marad a motorban vízpára, és hosszabb élettartamra számíthatunk. Szereljük ki a légszűrőt, ha papírszűrő van a gépben, fújjuk ki a port belőle, és szereljük vissza a kitisztított szűrőházba. Szivacsszűrő esetén mossuk ki a szűrőbetétet mosószeres meleg vízben, és szárítás után szereljük a helyére.

Szegélynyírók esetében ajánlatos leszerelni a damilfejet, kimosni, és szárazra törölve összeszerelni. Ha szöghajtóműves s gép, ellenőrizzük az állapotát, zsírozzuk meg a gyártó által előírt módon.

Végül ne feledjük, hogy a tároló kialakításánál ügyeljünk a zárhatóságra, mert az így karbantartott, mutatós gépek megnyerhetik a tetszését tücsök-természetű embertársainknak.

Kiss Zsigmond - Kertész-üzemmérnök

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2032 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x