A Shell algából próbál üzemanyagot nyerni
Címlap / Kütyü és tudomány / A Shell algából próbál üzemanyagot nyerni

A Shell algából próbál üzemanyagot nyerni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Múlt héten a Royal Dutch Shell olajvállalat bejelentette: egy alga-bioolaj üzemet kíván létrehozni Hawaiiban. A projekt lépésről lépésre haladna: először a cég egy kisebb kísérleti üzemet építene abban a reményben, hogy két évvel később egy teljes kereskedelmi gyárat tud majd felállítani.  

A mikróbák nagyon kevés algából óriási mennyiségű olajat tudnak előállítani, de az olaj kivonása és bioolajjá való alakítása továbbra is rendkívül bonyolult eljárás.

A Shell partnere az alga-bizniszben a Hawaii-i érdekeltségű HR Biopetrolium nevű vállalat. Az olajipari cég reményei szerint évente 8.5 millió hordónyi bioolajat lehet majd gyártani a kereskedelmi üzemben.

Az, hogy az algát potenciális bioüzemanyagként tartják számon, nem újdonság. 1979-ben a Minnesota Egyetem energia tanszéke egy 16 évre kiterjedő kutatásba kezdett bele, amelynek során mostanra húsz olyan algafajt találtak, amelynek különösen magas az olajtartalma. Egy átlagos algában 4% az olaj, ám ezekben a különleges fajokban ez az érték 20-tól 60%-ig terjed.

Most, hogy az energiaellátás válságban van, és az olaj ára rendkívül magas, az algából nyert olaj ötlete iránt újra megnőtt az érdeklődés. Az algának több mint 100-szor annyi a termelése, mint a szójababnak, ami jelenleg a bioolaj majd hogy nem egyetlen kereskedelmi forgalomban lévő forrása.

Roger Ruan, az egyetemi kutatás vezetője azon dolgozik, hogy olyan algatörzset találjon, amely gyorsan szaporodik a szennyvízben és rengeteg olajat termel. Az a cél, hogy lássuk, a magas olajtartalmú algák megélnek-e a lefolyónkban. Amellett, hogy egy új potenciális bioolaj forrással kísérleteznek, az is fontos tényező, hogy a lefolyókban termesztett algák csökkentik a szennyvízkezelő eljárás során fellépő széndioxid kibocsátást, így jelentős mértékben hozzájárulnak az üvegház-hatás kérdéséhez.

Dr Paul Chen kutató szerint az alga lehet a gázolaj jövőbeni környezetbarát alternatívája. Valóban: a napelem nem vált be, mert felhők is vannak az égen, az alga azonban megterem a sötétben is. Márpedig az olajat lassan helyettesíteni kell valamivel, mert a Föld készletei végesek. Chen azonban azt is elismerte, hátránya is van az algával való munkának: egy gallon olaj előállítása becslések szerint körülbelül 20$-ba kerül, míg ahhoz, hogy megérje az előállítás, a költségeket le kéne csökkenteni gallononként 2$ körülire.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2439 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x