Ólom a szembe, viasz az arcra - avagy a halálos csábítás...
Címlap / Kütyü és tudomány / Ólom a szembe, viasz az arcra - avagy a halálos csábítás titkai

Ólom a szembe, viasz az arcra - avagy a halálos csábítás titkai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Amióta világ a világ, a nők, és időnként a férfiak is, festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása.  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig ólomtól kezdve szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért. Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.


A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használnak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítik, nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok. Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó. Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hisz fürdeni akkoriban nem volt divat.


A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. E szerint, a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3285 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x