A web sötét oldala - 4 dolog, amire figyelned kell!
Címlap / Kütyü és tudomány / A web sötét oldala - 4 dolog, amire figyelned kell!

A web sötét oldala - 4 dolog, amire figyelned kell!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Átvágnának? Ne hagyd magad! Segítünk, hogy biztonságban legyél az Internet titkos ösvényein is. Az online vásárlás számos veszélyt rejt, de ha tudod, mire figyelj oda, akkor nem lehet semmi gond! Guzsaly Péter, a webes vásárlás szakértõje segít a HarmoNet olvasóinak!  

Elõzõ írásunkban megnéztük, hogy miért is érdemes manapság az interneten körülnézni, mielõtt konyhafelszerelést, laptopot, vagy tv-t vennénk. Ebbõl a cikkbõl kiderült, hogy az esetek nagy részében 10-20%-ot, vagy akár ennél is többet tudsz spórolni, ha átgondoltan, a kínálatot alaposan körüljárva vásárolsz.

Ahogy ígértük, most pedig leleplezzük az internet sötét oldalát, hiszen sajnos itt is, mint az élet oly sok területén találkozhatunk olyanokkal, akik mások kárán kívánnak meggazdagodni.


Nézzük, mi az a 4 dolog, amire figyelnünk kell, ha on-line vásárolunk:
1. Megbízhatóság:
Sok kellemetlenségtõl megkímélheted magunkat, ha jó alaposan átnézed a webáruház adatait. Minden cégnek, aki a neten kereskedik, rendelkeznie kell adó, valamint cégjegyzékszámmal, csomagküldési engedélyszámmal. Ha ezeket nem találod meg az oldalon, akkor jobb az óvatosság.
Ha azonban mindent feltüntetnek, mint ezen az oldalon, akkor máris leellenõrizheted, hogy egy valóban létezõ céggel kötsz-e szerzõdést.


2. Azonosítók, PIN kódok:
Nem gyõzzük mi sem ismételni, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adj ki információt a banki azonosítódról, PIN-kódodról. Ha olyan e-mailt kapsz, amelyben ezt kérik tõled, legjobb, ha messze elkerülöd a céget!
Ha a www.mall.hu bármelyik webáruházában rendelsz, akkor automatikusan kapsz egy visszaigazoló e-mailt, amelyben egyedi megrendelés-azonosító számot küldenek neked, így bármikor tudod ellenõrizni, hogy minden rendben van-e a rendeléseddel.


3. Garanciák
Ez az egyik legtöbbet tárgyalt pontja a webáruházaknak. Mivel a legtöbbször úgy rendelsz meg valamit, hogy nem volt lehetõséged azt kézbe fogni, megnézni, kipróbálni, ezért a törvény minden esetben 8 napot ad arra, hogy a vásárlást követõen meggondold magadat.
Fontos, hogy az elállás jogával akkor élhetsz, ha a készülék sérülésmentes, hiánytalanul megvannak hozzá a tartozékok, megvan hozzá a gyári csomagolás, valamint a vásárlást igazoló számla.
Amennyiben a készülékkel mûködés közben a garanciaidõ alatt problémád van, elsõként keresd meg a megadott szakszervizt. Ha pedig a hibát nem lehet csak cserével orvosolni, akkor az eladóhoz fordulj, mivel a vásárláskor vele kötöttél szerzõdést!

Így nyugodtan megveheted álmaid turmixgépét, ha a kibontás után nem tetszik, van mód, hogy visszavidd az eladónak.

4. Költségek:
A garancia után elérkeztünk a második érdekes részhez, hiszen egy dolog a készülék jó ára, ha a vásárlás után olyan járulékos költségek keletkeznek, amelyeket összeadva végül kiderülhet, hogy nem is jársz olyan jól.
A legtöbb cégnél természetes, hogy a megrendelt árut el is szállítják hozzád, azonban ennek az ára széles skálán mozog. Van olyan áruház, amely akár emeletenként plusz költséget számít fel, így aki a 10.-en lakik,annak lehet, hogy többet kell végül fizetnie, mintha egy hagyományos boltban vette volna meg az árut.
Ha a konyhabolt.hu-nál rendelsz, kétféle árképzéssel találkozol. A Budapesten lakóknak 100.000 Ft. feletti értéknél ingyenes a komfort házhoz szállítás, ami azt jelenti, hogy a cég saját sofõrje beállítja a terméket a helyére, így neked a kisujjadat sem kell mozdítanod. Ha az ország más területérõl rendelsz, akkor sem kell 4000 Ft.-nál többet számolnod a szállítási költségre. Ráadásul ezeket a számokat azonnal látod, amikor rendelsz! A termékek beszerelése miatt egyeztetni kell a forgalmazóval, nehogy elveszítsd a garanciát azért, mert nem a szakszerviz köti be.

  • Összefoglalva a fentieket, fontos, hogy a vásárlást olyan cégnél tedd meg, akiknek az elérhetõségei, hivatalos adatai jól látható helyen fel vannak tüntetve az oldalon.
  • Másodszor soha, semmilyen körülmények között ne add ki PIN-kódot. Ha ilyet kérnek tõled, azonnal állj el a vásárlástól.
  • Harmadszor a garancia esetén nem érhet Téged hátrányos megkülönböztetés azért, mert interneten vásároltál sõt 8 napig meggondolhatod magadat, ha betartod a rád vonatkozó elõírásokat.
  • Végezetül pedig legyél résen az egyéb költségeknél, nehogy többe kerüljön a leves, mint a hús!

Remélem, hogy ezekkel az információkkal felvértezve Te, kedves olvasó kipróbálod a webes vásárlást, és boldog, elégedett vevõ leszel a jövõben.

Amennyiben bármilyen kérdésed van, írj nekem a peter.guzsaly(kukac)mall.hu címre.


Guzsaly Péter
(X)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10482 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x