Haldoklik? Átlépjük! - Közönyösek és felkészületlenek...
Címlap / Kütyü és tudomány / Haldoklik? Átlépjük! - Közönyösek és felkészületlenek a magyarok

Haldoklik? Átlépjük! - Közönyösek és felkészületlenek a magyarok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Magyarországon naponta négy ember veszíti életét az utcán, anélkül, hogy bárki is a segítségére sietne. Egy egyszerű elsősegély nyújtási művelettel életeket menthetnénk.  

A magyarok többsége ugyanakkor sokszor tehetetlen és közönnyel viszonyul egy-egy baleset láttán a sebesültekhez, hiszen Európában itt is a magyarok vezetnek: ők tudják a legkevesebbet az elsősegélyről!

Sokan nem tudnak elsősegélyt nyújtani vagy akár mentőt hívni. Éppen ezért rendezték meg, immáron ötödik alkalommal az Országos Elsősegély-ismereti versenyt, melynek célja az, hogy a tizenévesek is tisztába legyenek azzal, hogy mit kell tenniük vészhelyzet esetén, és hogyan kell szakszerűen ellátniuk a sebesülteket még a mentők kiérkezése előtt.

Naponta négy magyar hal meg hirtelen szívmegállásban, többségük megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené az elsősegélynyújtást.
„Az országos mentőszolgálat legtöbb sikeres újraélesztése annak köszönhető, hogy a kiérkező mentőautó előtt valaki már megkezdte a szakszerű újraélesztést. Tavaly 19 ezer közúti balesetből 1003 végződött halállal, legtöbb esetben a segítségnyújtást senki nem próbálta meg, pedig a legtöbbször ezen az első néhány percen múlik minden!" - Nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat PR és kommunikációs vezetője.

Európában a hazai lakosság bír a legalacsonyabb elsősegély nyújtási ismeretekkel. Mind a diákok, mind a felnőttek elsősegély-ismerete gyenge.

„Az általános iskolai és a középiskolai korosztály a legfogékonyabb az elsősegély ismeretek elsajátítására. A megelőzés fontosságáról már mindenki hallott, de, hogy mit kell tenniük mikor bekövetkezett a baj arról sajnos kevesen. Ezért szerveztük ezt a két napos rendezvény, hogy játékos keretek között megtaníthassuk, átismételhessük a laikus elsősegélynyújtás lépéseit." - Nyilatkozta Marsi Zoltán a verseny főszervezője.

Az országból és a határon túlról is több száz csapat, több fordulós interneten zajló feladatsort töltött ki február végétől hétről-hétre, majd a legjobbak személyesen, mentős szakemberek irányítása alatt, mérhették fel tudásukat a kétnapos záró-rendezvényen a Csillebérci Szabadidő Központban.

Az igen szoros küzdelemben a legjobb általános iskolái csapat a Megment-Elek csapata lett Nagykállóról, a középiskolások viadalát idén az LVG önkéntesek csapata Jászberényből nyerte.

Mind az orvosok, mind a mentősök egyetértenek abban, hogy az elsősegély-nyújtást már az iskolában kellene oktatni. Addig, egyelőre, csak így, játékos verseny formájában tudják tanítani a gyerekeket, ahol nem a győzelem a cél, hanem valami sokkal fontosabb, az emberélet megmentése!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x