Nincs esély a túlélésre 85-ön túl
Címlap / Kütyü és tudomány / Nincs esély a túlélésre 85-ön túl

Nincs esély a túlélésre 85-ön túl

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Persze csak akkor, ha vészhelyzet van, és a segítséget nyújtóknak dönteni kell abban, hogy kit mentsenek meg, mivel mindenkit nem lehetséges. 

Amerikai orvosok egy csoportja felállított egy tervet katasztrófák, vészhelyzetek esetére, amikor választani kell, hogy a sok sebesült, vagy kimenteni való személyek közül kik azok, akiket nem kell megmenteni, akik nem kaphatnak segítséget. A lista kegyetlennek hangzik, ugyanakkor ésszerű is. A Chest című folyóiratban megjelent dolgozat célja az, hogy irányt mutasson válsághelyzetben, amikor nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás ahhoz, hogy mindenki ellátásban, segítségben részesüljön. Ilyenkor a mentőknek, orvosoknak dönteni kell, ki kaphat segítséget, kit kell megmenteni, és kiket nem. Ez utóbbi kategóriába tartozó emberek egy esetleges katasztrófa vagy tömegjárvány esetén, ha a veszélyeztetettek száma meghaladja a megmenthetőeket, automatikusan kizáródnak a segítésnyújtásból. Az orvosoknak ez alapján kell dönteni, a mentőalakulatoknak szintén. Lássuk, ki azok, akik nem számíthatnak segítségre:
 

  • 85 évnél idősebbek
  • a súlyosan sérültek, akiknek nincs esélyük a túlélésre
  • a mentálisan sérültek
  • az Alzheimer-kórban szenvedők
  • súlyos krónikus betegek
  • 60 évnél idősebbek, ha súlyos égési sérültek

A lista nyilván valóan azt veszi alapul, hogy kik azok, akiknek esélye a túlélésre minimális, illetve hosszútávon nem lehetséges, nem „kifizetődő”. A lista hatalmas felháborodást keltett, ugyanakkor támaszul szolgálhat azoknak, akiknek valóban dönteni kell. Egyelőre ez még csak egy javaslat, ami az ésszerűségre épít, sehol nem kötelező, ám igencsak valószínű, hogy komoly vészhelyzetben a józanész lista nélkül is nagyjából ezeket a döntéseket hozná, hasonló szempontok alapján.

HarmoNet tipp: A legolcsóbb és leggyorsabb nyári elsősegély tippek >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 750 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x