A jövő energiája. Szükségben és élvezetre!
Címlap / Kütyü és tudomány / A jövő energiája. Szükségben és élvezetre!

A jövő energiája. Szükségben és élvezetre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Vajon mi az, amit még nem használtunk fel? Amit még nem termeltünk ki? Mi az, ami a jövőben az alapokat, akár megélhetést és az örömökhöz is szükséges energiát szolgáltatja majd? 

Sóerőmű -egyszerű, nagyszerű
Az ember évezredek óta szinte csak azon agyal, hogyan tudná minél hatékonyabban kihasználni a természet energiái adta lehetőségeket. Kezdetben tüzet gyújtott, hogy melegedjék és elkészítse ételét, utána felfedezte a szél és a víz energiájának hasznosítását, hogy megőrölje a hozzávalókat. Ahogy teltek az évszázadok, egyre kreatívabb ötletek születtek, ötvözte az ember a tüzet a vízzel, és létrehozta a gőzgépet, aminek feneketlen gyomrát kőszénnel táplálta. Később a belső égésű motorok kifejlesztésével kiaknázta a föld gyomrából előtörő fosszilis energiahordozókat is. Majd a XX. században elérkezett a korunk csúcstechnológiájának számító – azonban meglehetős veszélyeket rejtő – atomenergia korszaka. 


Ezt követően az ember felismerte a környezetkárosítás globális veszélyeit, így a XXI. század a megújuló és alternatív energiaforrások ideje lett. Újra megjelentek a németalföldről ismert szélerőművek gigászi unokái, egyre nagyobb hatásfokkal tudjuk hasznosítani a nap energiáját, sőt már a föld mélyének hőt termelő hatását is képesek vagyunk a magunk hasznára fordítani. Nap mint nap fedeznek fel tudósok újabbnál újabb módszereket az energia környezetbarát megtermelésének érdekében, hiszen végre felfogtuk, hogy a levegőbe juttatott töménytelen mennyiségű káros gáz és égéstermék tönkreteheti az egész bolygó élővilágát, nem beszélve az atomenergia – még ennél is komolyabb károkat okozni képes – veszélyeiről. 

A legújabb fejlesztés

A legújabb fejlesztést norvég tudósok hozták tető alá tíz évnyi kemény fejlesztőmunkát követően. A világ első sóerőművének prototípusát az Oslo fjord déli részén Tofte település közelében építették fel a norvég állami energiakonszern mérnökei és munkásai. A 10 millió koronába (~3,2 milliárd Ft) kerülő beruházás az első lépés afelé, hogy a skandináv ország jelenlegi áramtermelésének akár 10 százalékát is ezzel az eljárással termelhessék meg a jövőben. A technológia az ozmózis néven ismert természeti jelenségen alapul, amely során az édes folyóvíz egy membránon keresztül áramlik a sós tengervízbe, ahol a sókoncentráció-különbség úgynevezett ozmotikus nyomást létrehozva meghajtja az erőmű áramtermelő berendezéseit. Becslések szerint a világon 1600 TWh áram termelhető meg az új módszerrel, amelyből Euróba 200 TWh-val, ezen belül Norvégia 12 TWh-val részesedik. 


Az eljárás – jelenlegi ismereteink szerint – teljesen környezetbarát, széndioxid-mentes áramtermelést tesz lehetővé Norvégia számára, ahol eddig is nagyban törekedtek a szennyező energiaforrások mellőzésére, így az északi ország energiatermelésének nagy részét vízierőművekkel végezték. Az új technológia talán képessé teszi őket a szennyező erőművek teljes leváltására, amire szüksége is van az országnak, hiszen Norvégia az egyik olyan állam, amely ellenállt a kísértésnek, és nem volt hajlandó atomenergiát hasznosító erőművet építeni a területén.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x