Mit művel az egészséggel a számítógépes játék?
Címlap / Kütyü és tudomány / Mit művel az egészséggel a számítógépes játék?

Mit művel az egészséggel a számítógépes játék?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Egy új kutatás szerint a számítógépes és konzoljátékok szerelmesei fittebbek és egészségesebbek, mint az átlagemberek. Ezzel megdőlni látszik a játékosokról kialakult régi sztereotípia. Persze, elgondolkodtató kijelentések születtek. Lássuk pro és kontra az érveket. 

Az Egyesült Államokban készült kutatás során összesen 7000 játékost kérdeztek meg fizikai és mentális egészségükről. A játékosok mind az EverQuest II nevű játék megszállottjai közül kerültek ki. Az eredmények szerint a felnőtt játékosok általában alacsonyabb testtömegindex értékekkel rendelkeznek, mint az átlagemberek.

Ennek azért oka lehet, hogy gyakran fiatalabbak, maximum középkorúak játszanak ezekkel a játékokkal. Illetve az is, hogy egy 8 órás pc-party alatt az ember alighanem elfelejt enni, amit eszik azt is a gép előtt tömködi a szájába nagy hévvel. - a szerk.

A játékosok emellett fittebbek is, legtöbbjük ugyanis hetente legalább kétszer edz - ez vélhetőleg a kalandok eredménye, a játékos maga is átélné karaktere kalandjait és fizikai állóképességét. Aaron Scott wellingtoni játékos szerint ez is bizonyítja, hogy a számítógépes és konzoljátékok nem károsak az egészségre. "A sztereotípia, mely szerint a játékosok kövérek szemüvegesek és pattanásosak, egyre inkább megdőlni látszik" - nyilatkozta Mr. Scott.

Mr. Scott szerint, aki amúgy az nzgamer.com nevű weboldal üzemeltetője, a Nintendo Wii piacra dobása emlékeztette az embereket arra, hogy agyuk mellett a testük edzésére is szükség van. (A Wii távirányítója egy egykezes vezérlőegység, ami egy 3D-s infravörös gyorsulásmérővel lett felszerelve. Ez a funkció lehetővé teszi a játékos fizikai mozgásának figyelembevételét a játék közben). Ám ne felejtsük el, hogy a szobában való mozgás, edzés nem ér fel egy friss levegőn való sétával. Természetesen jobb a semminél.

Egy átlagos játékos heti 12 órás Wii használattal 1840 kalóriát éget el (ám napi 2000 kalóriát eszik meg!). Ez 40 százalékkal több, mint a többi játékkonzol esetében - lehengerlő. A játéknak azonban árnyoldala is van - a kutatás szerint a játékosok gyakrabban szenvednek depresszióban, és gyakrabban lesznek alkohol- és drogfüggők, mint a népesség többi tagja. Vagyis bár a fizikai aktivitást sokáig nem csökkenti, de sajnos a mentális egészségnek nem kedveznek ezek a játékok.

Peter Gluckman professzor, a Liggins Intézet igazgatója szerint a mostani eredmények nem jelentik azt, hogy a számítógépes és konzoljátékok egészségesek lennének: "Csupán annyit sikerült megtudnunk, hogy a számítógépes játékok szerelmesei semmivel sem élnek egészségtelenebb életet, mint az átlagemberek." Reméljük ez így is marad.

Medipress
Szerkesztő: Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1678 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x