Lebutít a spangli? - Túlterhelt az agyi képalkotó funkció...
Címlap / Kütyü és tudomány / Lebutít a spangli? - Túlterhelt az agyi képalkotó funkció masszív marihuána fogyasztóknál

Lebutít a spangli? - Túlterhelt az agyi képalkotó funkció masszív marihuána fogyasztóknál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az agyi képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy a marijuanát használó tizenévesek agya sokkal keményebben dolgozik, mint azoké, akik nem élnek ezzel a kábítószerrel. 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia évente megrendezésre kerülő bostoni gyűlésén Krista Lisdahl Medina, a Cincinnati Egyetem pszichológus adjunktusa bemutatta Susan Taperttel együtt végzett kutatását, aki a San Diegoi California Egyetem pszichiáter adjunktusa.

Medina otóber 12-i előadása a "Marijuana használatának és a megismerési folyamatokra gyakorolt hatásának idegi képei" címet kapta, és arra enged következtetni, hogy a marijuana fiatalkori krónikusan, nagy mennyiségben történő fogyasztása - abban a kritikus időszakban, mikor az agy még fejlődésben van - kapcsolatba hozható a gondolkodási képességek romlásával, beleértve a csökkent pszichomotoros sebességet és a komplex figyelemzavarokat, a verbális memória és a tervezési képesség romlását is. Medina elmondta, hogy a fentiek még egy hónappal a kábítószer használatának abbahagyása után is fennállnak. Az első három hétben ugyan a verbális memória részlegesen helyreáll, de a figyelmi képességek zavara megmarad.

"Nem csak a gondolkodási képességük romlik, de a megismerési feladatok során tapasztalt agyi aktivitásuk is abnormális. A feladatok meglehetősen egyszerűek, pl. fel kell idézni bizonyos tárgyak helyét. Helyesen oldják meg ugyan a feladatot, de azt tapasztaltuk, hogy a fiatal marijuana fogyasztók inkább a fali és a frontális agykérget használják. Az agyuk a szükségesnél sokkal keményebben dolgozik." - mondta Medina. Hozzátette azt is, hogy a legutóbbi eredmények szerint a nők sokkal inkább veszélyeztettek a marijuana használat idegi következményeire. A kábítószerélvező lányok prefrontális agykérge nagyobb, mint azoké, akik nem használják ezt a szert. Ez a növekedés együtt jár az agy végrehajtó funkcióinak romlásával, mint például a tervezés, a döntéshozatal, vagy az összpontosítás a feladatra.

Medina elmondta, hogy a tinédzserkor az agyfejlődés szempontjából kritikus időszak. Az eredményeik figyelmeztető jelentéssel bírnak e korosztály számára. Több tanulmány szükséges, hogy feltárják, javulnak-e a gondolkodási képességek a kábítószer hosszabb időre történő elhagyásával. "Longitudinális tanulmányok kellenek, melyek nyomon követik a marijuanát használó fiatalokat, hogy feltárják a kábítószer használat előtt fennálló különbségeket, illetve, hogy a használatot követően helyreállnak-e az agyi funkciók." - mondta Medina.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2564 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x