Gyógynövények besorolás nélkül! - Élelmiszer, gyógyszer,...
Címlap / Kütyü és tudomány / Gyógynövények besorolás nélkül! - Élelmiszer, gyógyszer, veszélyes, vagy sem?

Gyógynövények besorolás nélkül! - Élelmiszer, gyógyszer, veszélyes, vagy sem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése az élelmiszerek és a gyógyszerek közötti új kategória bevezetésének szükségességére hívja fel a figyelmet, ami fontos előrelépést jelenthet többek között a hagyományos kínai orvoslásban (TCM) használt gyógyteák szabályozásával kapcsolatban, tájékoztat az érintett szakértő, Dr. Chen Zhen (ejtsd Csen Zsen) TCM oktató. A hagyományos orvoslási rendszerek, így a kínai orvoslás által is alkalmazott gyógynövényekből készült gyógytermékek besorolása ugyanis jelenleg nem egyértelmű, nemcsak a gyártók, hanem a szakhatóságok számára sem. 

Az évszázadok óta létező hagyományos kínai orvoslás saját specifikus gyógynövény termékekkel rendelkezik, melyek közül néhány ugyan hagyományos növényi terméknek minősülhet, így szabályozásuk az Európai Unióban nem vet fel problémát, ugyanakkor a TCM által alkalmazott gyógynövények nagy részének besorolása – a megfelelő szabályozási háttér hiányában – akadályokba ütközhet.

Az Európai Unió Bizottsága által a hagyományos növényi gyógykészítmények meghatározása kapcsán készített legfrissebb jelentés1 fontos előrelépést jelenthet a TCM termékeinek elfogadásában, mivel javaslatot tesz egy harmadik, eddig nem ismert szabályozási kategória, a gyógynövényekből készült termékek kategóriájának létrehozására.

A javaslat egyik újdonsága az úgynevezett egyedi követelmények bevezetése, ami lehetővé tenné, hogy a Nyugat-Európában már több éve, akár évtizede engedélyezett és használt gyógytermékek – a minőség, a biztonságosság és a hatékonyság elveinek megőrzése mellett – hasonló elbírálásban részesüljenek az unió fiatalabb tagállamaiban is.

A nehézséget az adja, hogy gyógynövényekből készült termékek nem minősülnek sem élelmiszernek, sem gyógyszernek. Ezért a jelenleg hatályban lévő szabályozások sok esetben nehezen értelmezhetők – például a hagyományos kínai orvoslásban rendszeresen használt gyógyteák esetében –, magyarázza Dr. Chen Zhen professzor. A TCM másként közelít a betegséghez, mint a nyugati orvoslás. A hagyományos kínai gyógyászat elmélete szerint az emberi testben lejátszódó folyamatok egymással összefüggenek és a környezettel állandó kölcsönhatásban vannak. Ez a felfogás nagyrészt azon a filozófiai elméleten alapul, mely szerint az emberi test bonyolult és kifinomult, egymással kapcsolatban álló rendszereket tömörítő kis világegyetem.

A jelenleg Magyarországon hatályban lévő, a hagyományos kínai orvoslást érintő szabályozás (11/1997. (V.28.) NM rendelet) azonban nem veszi figyelembe a legfrissebb Európai Uniós jelentéseket, irányelveket. Éppen ezért sürgető a szabályozás harmonizációja az Európai Uniós előírásokkal, hangsúlyozza Dr. Chen Zhen TCM szakértő.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2592 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x