Halálos szuperbaktérium!
Címlap / Kütyü és tudomány / Halálos szuperbaktérium!

Halálos szuperbaktérium!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Az egészségügyi szolgáltatóknak egy új halálos, gyógyszerrezisztens baktérium ellen kell felfegyverkezniük, amely egyre elterjedtebb a kórházakban és más intézményekben, figyelmeztet egy kedden megjelent tanulmány. 

Eddig a kórházi szuperbaktériumról szóló szalagcímek főként a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureusról (MRSA) szóltak. Azonban egy új kórokozó, az Acinetobacter baumannii egyre nagyobb fenyegetést jelent, mivel a kitörő járványokat nagyon nehéz ellenőrzés alatt tartani, olvasható a brit orvosi folyóiratban, a Lancetben megjelent cikkben. Kutatási eredmények alapján az A. baumannii fertőzéses esetek csaknem egyharmadában mutattak ki rezisztenciát az élvonalbeli antibiotikumokkal szemben.

"A multirezisztens törzsek által okozott kórházi járványok egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek" - nyilatkozta Drosos Karageorgopoulos és Matthew Falagas, az athéni Alfa Orvosbiológiai Intézet munkatársai, a tanulmány társszerzői.

Egy 2004-es, 24 ezer esetet felölelő tanulmány szerint azon páciensek közül, akiknek kórházban való tartózkodásuk során bekerült a véráramukba az A. baumannii, 34 százalék vesztette életét, ez a szám az intenzív osztályon kezeltek esetében 43 százalékra nő. Sürgős vizsgálatokra van szükség járvány megelőzése érdekében az egészségügyi intézményekben, továbbá meg kell határozni, mely antibiotikumok mely kombinációja hatásos a baktérium ellen.

Az A. baumannii ritkán betegít meg egészséges embereket, sokkal gyakoribb az életveszélyes állapotú kórházban ápolt betegeknél. A szuperbaktérium malmára hajtja a vizet az idős életkor, a súlyos kísérő betegségek, a legyengült immunrendszer, a súlyos sérülések és égések. A műtéten átesett vagy katétert viselő páciensek fogékonyabbak a fertőzésre, a mechanikus légzéstámogatásban részesülőkkel egyetemben. A tünetek között szerepel a tüdőgyulladás, a baktériumok megjelenése a vérben, továbbá a vizeletkiválasztó rendszer és a sebészeti beavatkozások helyének gyulladása.

Az új tanulmány elemzi a fertőzés kézbentartásának és kezelésének különböző szempontjait. A szigorúbb higiénés gyakorlat (a többször használatos orvosi eszközök sterilizálása, kézmosás, a fizikai kontaktus mellőzése) a kutatók szerint rendkívül fontos. Áttekintették a rendelkezésre álló antibiotikumok arzenálját is. A carbapenemekkel szemben, amelyeket sokáig az elsőként választandó antibiotikumnak tekintettek, az elmúlt években jelentős rezisztencia fejlődött ki. Más antibiotikum-csoportok, mint a polymyxinek és a minocyclinek, sokkal hatásosabbnak bizonyultak.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1107 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x