Az életed egy valóságshow? - Thruman szindróma
Címlap / Kütyü és tudomány / Az életed egy valóságshow? - Thruman szindróma

Az életed egy valóságshow? - Thruman szindróma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Elgondolkodott már azon, hogy az élete olyan, mint egy valóságshow, amiben ön a főszereplő? Nos, ezzel nincs egyedül, sokan hiszik még a világon, hogy ők is a Truman Show szereplői. 

A tudósok csak nemrég óta vizsgálják a Truman szindrómának keresztelt jelenséget. A Truman szindrómás betegek azt hiszik, életük egy hatalmas valóságshow, amelyben körülöttük forog minden.

Az elnevezés egy 1998-ban Jim Carrey főszereplésével készült filmből, a Truman Showból ered, amelyben a hős, Truman Burbank ráébred, hogy kisvárosi élete csak színjáték, ahol rajta kívül mindenki csak szerepet játszik.

Bár a filmben végül minden megoldódik, a valóságban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A tudósok szerint ez a betegség remekül illusztrálja, mekkora hatással van a populáris kultúra az emberek mentális állapotára.

A Bellevue Kórház pszichiátere Dr. Joel Gold maga is több hasonló beteggel találkozott: "A betegek közül szinte mindegyik említette a Truman Show című filmet. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez egy új jelenség, bár az bizonyos, hogy csak az utóbbi pár évtizedben vált ennyire fontossá az emberek számára a hírnév és a siker."

Dr. Gold találkozott már olyan beteggel is, aki öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem volt képes elviselni, hogy egy valóságshowban kell leélnie az életét. Dr. Gold és kollegái 2006 óta közölnek publikációkat a Truman szindrómáról. Azóta több mint 50 beteget találtak, akiknek hasonló tévképzeteik vannak.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2834 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x