Bizarr: Feladnád, de tiltott az eutanázia? Segít az öngyilkossági...
Címlap / Kütyü és tudomány / Bizarr: Feladnád, de tiltott az eutanázia? Segít az öngyilkossági tanácsadó!

Bizarr: Feladnád, de tiltott az eutanázia? Segít az öngyilkossági tanácsadó!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Frieda Felger 97 éves korában vetett véget életének. Németországban egyre nő az idősek által elkövetett öngyilkosságok száma, ám ez az eset vitát váltott ki arról, vajon kérhetnek-e segítséget a halálhoz. 

Frieda november 28-án halt meg, az idős asszony messze nincs egyedül azzal, hogy véget akart vetni nyomorúságos életének. Egyike annak az öt embernek, akik Roger Kuschtól, a Hamburg egykori igazságügyi miniszteréből lett eutanáziatanácsadótól kaptak segítséget.

Kusch nem vesz részt személyesen az öngyilkosságokban, mivel ez a német törvények szerint illegális lenne. Azonban „öngyilkossági tanácsadó"-ként hirdet, tanácsot és támogatást ad a halálba kívánkozóknak. Filmre veszi az öngyilkosjelöltekkel folytatott beszélgetéseket és az újságíróknak bemutatott egy videofilmet első ügyfeléről, aki halálos gyógyszerkoktélt vett be, hogy bebizonyítsa, nem volt jelen az öngyilkosság idején.

Kusch, akit hivatalban levése idején populistának és provokatőrnek neveztek, 8 ezer eurót (mintegy 2 millió forintot) kér egy-egy esetben a segítségéért. „Szolgáltatást nyújtok. Minőségi szolgáltatást, és manapság az ilyet sehol nem adják ingyen" – mondta el Kusch az AFP-nek.

Frieda volt az ötödik öngyilkos, akinek Kusch az idén segítséget nyújtott. Az asszony jobban szeretett volna saját otthonában meghalni, ám ezt végül egy Mühlheimben található szállodai szobában kényszerült megtenni, mivel a rendőrség előző nap átkutatta Kusch irodáját és számítógépét és miután megismerték az esetet, keresni kezdték volna Friedát, hogy megakadályozzák tervében, olvasható a férfi honlapján.

Néha értelmetlen tovább élni
A hivatalos statisztikák szerint sok más európai országhoz hasonlóan Németországban is csökken az öngyilkosságok száma – kivéve az idősek, főként a 75 évnél idősebb férfiak körében. A tavaly ögyilkosságot elkövetők több, mit 40 százaléka volt 60 évnél idősebb (9402-ből 3993 fő), annak ellenére, hogy ez a korcsoport csak a népesség negyedét alkotja.

Az öngyilkosságot tanulmányozó egyetemi kutató, Christine Swientek szerint a potos számok valószínűleg sokkal magasabbak, mivel az orvosok szeretik megkímélni a családokat a fájdalomtól és a nyilvános megaláztatástól, így az idősebb hozzátartozók halálának okát gyakran „szívelégtelenségnek" jelölik meg a gyanított öngyilkosság helyett.

"Sok, a halált választó ember beteg, depressziós vagy csak magányos, és nem szeretnének egy idősek otthonában meghalni" – nyilatkozta Swientek. Kusch hozzátette: „Sok idős ember azért fordul hozzám, mert elegük van az életből. Az emberek manapság az orvostudomány fejlődése miatt tovább élnek. De néha értelmetlen tovább élni. Nagyon sok olyan 80 év feletti van, akik nem látják értelmét, hogy tovább éljenek."

Kusch listáján „több, mint száz komoly érdeklődő" szerepel, kétharmaduk 70 év feletti, azonban az eddig öngyilkosságot elkövetett öt ember közül csak egy volt súlyos beteg. Kusch szerint Frieda egyszerűen csak idős volt. Minden nap rettegett egy esetleges eséstől, nem tudott egyedül elmenni otthonról. Légszomja volt és „nyugtalan láb" szindrómában szenvedett. Ez, Kusch öreklámozásával együtt feldühítette a politikusokat, szociális mukásokat és az egyházi vezetőket, élénk vitát gerjesztett a médiában „az asszisztált öngyilkosság elüzletiesedéséről".

Júlisuban Németország parlamentjének felsőháza, a Bundesrat a „szervezett asszisztált öngyilkosság" vagy az „üzleti asszisztált öngyilkosság" törvényen kívül helyezésére szólított fel. Az alsóház, a Bundestag még mindig mérlegeli az ügy jogi és etikai követlekzményeit. Eközben Kusch azt ígéri, meg fogja tudni kerülni a jövőbeni törvényeket, amelyek tiltják majd az ögyilkosok halálba történő segítését.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1250 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x