Gyógyszerkölcsönhatások - hány féle orvosságot biztonságos...
Címlap / Kütyü és tudomány / Gyógyszerkölcsönhatások - hány féle orvosságot biztonságos együtt szedni?

Gyógyszerkölcsönhatások - hány féle orvosságot biztonságos együtt szedni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

Sokan alábecsülik a gyógyszerek egymás közötti kölcsönhatásaiból származó veszélyeket. Lehet, hogy évente több tízezer emberélet múlhat azon, hogy a szakemberek a gyógykezelések kialakítása során megfelelően fel tudják-e mérni a készítmények együttes alkalmazásával járó egészségügyi kockázatokat. Ezen a mára már szinte elfelejtett, tudományos területen hozhat előrelépést a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban megtartott tudományos konferencia. 

Dr. Szekeres László, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. orvos igazgatója elmondta: Tavaly hosszú idő után először csökkent országos szinten a gyógyszerfogyasztás, ám továbbra is igaz, hogy sokan egy egyszerű fejfájás, egy kisebb görcs, vagy rosszullét esetén is rögtön gyógyszerek után nyúlnak. A betegek sokszor azt sem tudják, mit tartalmaznak ezek a szerek, és hogy például nem lehet-e baj abból, ha megszokott gyógyszereik mellett szedik be őket. Ennél is sokkal komolyabb probléma, hogy mivel a szakirodalom sokszor igen szűkszavúan foglalkozik ezzel a területtel, tapasztalataink szerint az orvosok között is vannak, akik bizonytalanok abban, hogy milyen káros következményekkel járhat bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása a betegeknél.

Az orvos igazgató hozzátette: Az egyes gyógyszerek egyidejű használata csökkentheti a hatékonyságukat, illetve olyan mellékhatásokat is okozhat, amelyek egyébként rejtve maradnának. Mindez könnyen a beteg állapotának romlásához vezethet, és ha az okokat nem derítik fel megfelelő időben, súlyos következményekkel is járhat. 

Dr. Szekeres László elmondta: Mindenekelőtt a problémát szeretnénk felvetni és a praktizáló orvosok számára gyakorlati segítséget nyújtani azzal, hogy nemrég egy, – a Semmelweis Egyetem ÁOK III. Belklinika I. Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoportjával közös szervezésű – konferencián a legfontosabb, elsősorban a reumatológiát érintő gyógyszereket lehetett végigtekinteni. Prof. dr. Szökő Éva, prof. dr. Gömör Béla, prof. dr. Géher Pál és prof. dr. Kerpel-Fronius Sándor segítségével sikerült megismerni a hazai gyógyszerhasználati szokásokat és feltérképezni a reumatológiai gyakorlatban alkalmazott készítmények mellék- és kölcsönhatásait.

Az orvos igazgató kiemelte: A Szent András Reumakórház tervei között szerepel, hogy kiemelt társintézetekkel együtt, olyan vizsgálatokat és kutatásokat végezzen, amelyek bemutatják a gyógyszer-interakciók fontosságát, és kiemelt szerepét a napi gyakorlatban is. Fontos, hogy minél több doktorhoz eljussanak ezek a legújabb gyakorlati ismeretek is, hiszen a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázatait ma még sokan alábecsülik, és csak a kezelőorvos tájékozottságán múlik, hogy sikerül-e őket elkerülni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x