A bulímia hátterében
Címlap / Kütyü és tudomány / A bulímia hátterében

A bulímia hátterében

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-18

A bulimia nervosában szenvedő nők sokkal élénkebben reagálnak a pszichológiai tesztek során, mint azok, akiknek nincsenek táplálkozási zavaraik. Az agyi képalkotó vizsgálatok eltérést mutatnak a viselkedést szabályozó agyi területeken - állítja egy új jelentés. 

 

A bulimia nervosa gyakran tinédzser- vagy fiatal felnőttkorban kezdődik a cikk háttérinformációja szerint. "Elsősorban a lányokat és a nőket érinti és abban nyilvánul meg, hogy a beteg ismétlődő falási rohamoktól szenved, melyet önhánytatás követ, vagy más kompenzáló viselkedés a súlynövekedés elkerülése érdekében." - írják a szerzők. "A falási rohamokat a csökkent önirányítási képességgel hozzák összefüggésbe."

A szerzők megjegyzik, hogy az önkéntes viselkedésünk szabályozását a frontostriatális körökként ismert idegsejtek segítik. Ennek működését a Simon-féle térbeli inkompatibilitási feladat teszteli. Ennek során a résztvevőknek fel kell ismerniük egy nyíl irányát, függetlenül attól, hogy a képernyő mely részén jelenik meg. A feladat könnyebb, ha a nyíl iránya illeszkedik a képernyő oldalához. A képernyő oldalának figyelmen kívül hagyása a nyíl irányának meghatározásához a viselkedés szabályozását igényli, hogy ne automatikusan adjunk válaszokat.

Rachel Marsh és munkatársai a Columbia Egyetemről ill. a New Yorki Állami Pszichiátriai Intézetből 20 bulimiás és 20 egészséges nő teljesítményét hasonlították össze. A résztvevők úgy hajtották végre a feladatot, hogy közben MRI-vel vizsgálták őket. "A bulimiás betegek sokkal lobbanékonyabbak voltak, mint a kontrollcsoport résztvevői. Gyorsabban válaszoltak és több hibát vétettek azokban az esetekben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő irányától." - írták a szerzők. "Az ezt követő kongruens teszt során is gyorsabban válaszoltak, ami arra utal, hogy impulzívabbak azután is, hogy hibáztak." Mikor a bulimiás betegek jól válaszoltak abban az esetben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő oldalának irányától, a frontostratiális körök nem olyan mértékben aktiválódtak, mint a kontrollcsoport tagjainál.

"A két csoport teljesítményének, ill. agyi aktivitásának különbsége arra utal, hogy a bulimia nervosás betegek frontostriatális körei nem aktiválódnak megfelelő mértékben, mely valószínűleg a konfliktushelyzetre adott impulzív választ eredményezi. Úgy véljük, hogy a frontostriatális rendszer működtetési képtelensége vezet oda is, hogy nem tudják szabályozni a falási rohamokat és más impulzív cselekedeteket." - írták a szerzők. A feltételezés kiterjesztése érdekében további tanulmányok szükségesek olyan impulzív személyek bevonásával, akik nem szenvednek táplálkozási zavaroktól; olyan tinédzserekkel, akik közel állnak a bulimia kialakulási időszakához; illetve olyan betegekkel, akik különböző súlyosságú tünetektől szenvednek.

Medipress

 
 
[ 1067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x