Rákgénmentes újszülött
Címlap / Kütyü és tudomány / Rákgénmentes újszülött

Rákgénmentes újszülött

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Sikeresen életet adott újszülöttjének az első brit nő, akinél a babát egy emlőrákot okozó gén hiánya alapján választották ki, közölték az orvosok pénteken. 

"Anya és kislánya mindketten jól vannak" - közölte a Londoni Egyetem (UCL). Az újszülött olyan embrióból fejlődött ki, melyet előzetesen megvizsgáltak, hogy hordozza-e a BRCA 1 gént. A gyermek nevét el nem áruló huszonhét éves édesanyja azért határozta el magát erre a lépésre, mert férje közeli nőnemű hozzátartozói között sokan szenvedtek emlőrákban. A BRCA 1 gént hordozó újszülött lányok 80 százalékos valószínűséggel kapnak emlőrákot, 60 százalék a petefészekrák esélye, és 50 százalék annak az esélye, hogy továbbadják az eltérést saját gyermekeiknek. Az orvosok szerint a szülők megkönnyebbültek, hogy lányuk semmiképp nem örökölheti tőlük a hibás gént.

"Ennek a kislánynak nem kell szembenéznie később a genetikai okból kialakuló emlő- és petefészekrákkal felnőttként" - mondta el Paul Serhal, az UCL Kórház Művi Megtermékenyítő Részlegénak vezetője. "Szülei megúszták azt a kockázatot, hogy lányukra örökítik a betegséget. Ami hosszú távon fennmarad, az az, hogy sikerült megszabadítani a családot ettől a ráktípustól, mely már generációk óta gyötri őket" - magyarázta. Júniusban az anya így nyilatkozott: "Ha van rá mód, hogy megkíméljük gyermekeinket ettől, akkor azt mindenképp megpróbáljuk." A beavatkozás az úgynevezett preimplantációs (vagyis beültetés előtti) genetikai diagnosztika segítségével történt. Ezt a módszert már régóta használják a művi megtermékenyítéssel létrejött embriók szűrésére olyan betegségek esetében, mint például a cisztás fibrózis. A britek 2006-ban engedélyezték. Bár viszonylag ritkán, de az Egyesült Államokban és Belgiumban már használták ezt a módszert az embriók mellrákszűrésére.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x