Kínzó hideg: Mikortól beszélhetünk fagyási sérülésről?...
Címlap / Kütyü és tudomány / Kínzó hideg: Mikortól beszélhetünk fagyási sérülésről?

Kínzó hideg: Mikortól beszélhetünk fagyási sérülésről?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Alacsony külső hőmérséklet és nem megfelelő védekezés esetén akár néhány perc is elegendő lehet a maradandó fagyási sérülések kialakulásához, derül ki az Amerikai Ortopédsebészek Akadémiájának nemrég közzétett cikkéből. 

Mínusz hat-hét fok alatt, valamint 30 km/h sebességű szélfúvásnál a bőrön percek alatt keletkezhetnek fagyási sérülések, mondta el Dr. Taizoon Baxamusa, az ortopédszövetség szóvivője. „Különösen a kéz, az ujjak, a lábfej, a lábujjak és a fül vannak veszélyben, ezért ezen testtájainkra jobban oda kell figyelnünk." A fagyás maradandó károsodást is okozhat, mely hosszú távú idült fájdalommal, hidegérzékenységgel és zsibbadással járhat. Extrém esetekben amputációra lehet szükség.

Az akadémia a következőket ajánlja a fagyási sérülések elkerülése érdekében:
  • Öltözködjünk megfelelően, könnyű, réteges ruházatot viseljünk! A legfelső réteg legyen víztaszító (nem vízálló) anyagból. Különösen óvjuk a fejet, a kezeket és a lábakat. Vigyázzunk az olyan területekre, melyek ki vannak téve a hidegnek, például a nyak, vagy a kesztyű és a kabátujj talákozásánál az alkar.
  • Kerüljük az alkoholt, a koffeint és a nikotint, mert ezek az anyagok hajlamosítják a bőrt a hőártalmakra.
  • Ha a ruházat átnevesedik, azonnal be kell menni a hidegről, és át kell öltözni.
  • Ha bárhol zsibbadást észlelünk, szintén azonnal be kell menni. Figyeljünk oda a láb- és kézujjakra és a fülekre!

Fagyási sérülés gyanújával azonnal orvoshoz kell fordulni. A fagyás miatt a bőrön fehér, vagy szürke, esetleg viaszos elszíneződés, zsibbadás, keménység jelentkezhet. Ha nincs azonnali orvosi segítség, meleg helyre kell menni, az érintett területet pedig nyugalomba kell helyezni, lehetőség szerint kicsit megemelve. Célszerű a felmelegítés megkezdése, de sosem száraz hővel, sem forró fürdővel, mert ezek égést, illetve forrázást okozhatnak. A felmelegítést legalább 30-45 percig folytassuk, amíg az érzékelés visszatér. Nem szabad a sérült területet dörzsölni, vagy a hólyagokat lefedni, még steril kötözőanyaggal sem.

A fagyási sérülés lényegében égési sérülés, és így kezelendő!

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1171 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x