Tiszta kezek akció - védd a saját életed!
Címlap / Kütyü és tudomány / Tiszta kezek akció - védd a saját életed!

Tiszta kezek akció - védd a saját életed!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

A "tiszta kezek akció" 2008. január 1-én kezdődött, mint nemzeti kampány, a német kórházakban. Célja azon fertőzések megakadályozása, mely a nem megfelelő kézhigiénia okozhat. Eddig az akció teljes siker. 380 kórház, 12 egyetemi klinika és több mint 200 oktató kórház vett részt benne. Több mint 400 kórház adta meg kézfertőtlenítő-szer felhasználását egy referenciabanknak, ami összehasonlítást tesz lehetővé az egyes szakterületek között. 

A mentőszolgálatok, az ambuláns és a fekvőbeteg dialízisközpontok részéről is nagy az érdeklődés. A rehabilitációs és ápolási intézmények is kimutathatóan használják a kezdeményezés eszközeit és anyagait, hogy a kézdezinfekciót javítsák.

A kézzel terjedő fertőzések hosszabb ápolási időt okoznak a betegeknél – átlagosan négy napot – és többletköltségeket az egészségügynek (egyedi esetekben 4000 és 20000 euró között). Ahhoz, hogy a kórokozók átvitelét egyik betegről a másikra megakadályozzák, gyakori kézfertőtlenítés szükséges. Többnyire túl kevés a személyzet, az időnyomás a betegek ápolására igen magas. Ezenkívül túl kevés vagy a betegágytól túl távoli lehetőség van arra, hogy a betegek ápolása alatt a kezeket dezinficiálják.

A kórházi személyzet rendkívül érdekelt abban, hogy a helyzetet javítsa. Ezt mutatta a nagy rezonancia a „tiszta kezek akcióra”. Eddig az akcióban résztvevő kórházak öt intézkedést vezettek be a kézfertőtlenítésre:
  • A vezetési szint dolgozóinak részvétele a QM és a higiénia kurzusain.
  • A kézfertőtlenítő-szerek, az adagolóellátottság felülvizsgálata és adott esetben az adagolók számának emelése.
  • Az együttműködési készség mérése a dolgozóknak való rendszeres visszajelzéssel.
  • Két továbbképzés lebonyolítása minden foglalkozási csoport minden dolgozója számára.
  • Részvétel az akcióüléseken és a tapasztalatcseréken.

Németországban évente mintegy 500000 kórházi fertőzés lép fel. Ezek azonban csak részben kerülhetők el, mert 20-30 százalék jön létre infekciókórokozók átvitele révén egyik betegről a másikra (tehát kb. 100000-150000 kórházi infekció). A többi a beteg saját baktériumflóráján keresztül keletkezik, mindenekelőtt akkor, ha olyan terápiát kell folytatni, ami immunrendszerét károsan befolyásolja. A fertőzés kórokozása csak kismértékben történik a levegőn keresztül, a legtöbb kórokozót a közvetlen érintkezéssel, mindenekelőtt a kezeken keresztül viszik át. Ezért a kézfertőtlenítésnek nagy jelentősége van minden betegkapcsolatnál, mindenekelőtt a katéterekkel, sebekkel és infúziós rendszerekkel való manipulációknál.

Jelenleg az intenzív osztályokon átlagosan naponta és betegenként kb. 70 ml kézfertőtlenítő-szert használnak fel, amit 2010 végéig 100 ml-re kell emelni, a normál osztályokra pedig kb. 15 ml-t, amit 20 ml-re kell emelni.

Medipress

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2057 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x