Passzív dohányzás: Ugyanolyan káros!
Címlap / Kütyü és tudomány / Passzív dohányzás: Ugyanolyan káros!

Passzív dohányzás: Ugyanolyan káros!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Amerikai és brit tudósok kutatásai szerint a passzív dohányzás jelentősen növelheti a demencia és más kognitív betegségek kialakulásának valószínűségét. 

A ’British Medical Journal’-ben megjelent cikk szerint a passzív dohányosoknak 44 százalékkal több esélyük van a kognitív időskori betegségek kialakulására, mint azoknak, akiknek környezetében nincs aktív dohányos. "A mások által szívott cigaretta füstje károsíthatja az agyat és a kognitív funkciókat, így növelve a demencia kialakulásának kockázatát" - nyilatkozta David Llewellyn a Cambridge Egyetem kutatója.

A passzív dohányzás emellett a tüdőrák és a szívbetegség kialakulásának esélyeit is növelheti. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon a gyermekek több mint fele számít passzív dohányosnak.

A mostani kutatás során Dr. Llewellyn és kollegái összesen 5000, 50 év feletti nemdohányzó felnőtt nyálmintáját vizsgálták meg. A vizsgálatok során a nyálban a kotinin nyomait keresték - ez az anyag a nikotin mellékterméke, és a dohányzást követő 25 órában mutatható ki a nyálban.

Az ezek után végzett kognitív tesztek alapján egyértelműen kijelenthető van, hogy összefüggés van a passzív dohányzás és a kognitív funkciók leépülése között. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a passzív dohányzás növeli a szívbetegségek és az agyvérzés előfordulásának valószínűségét, ezek a tényezők pedig mind hozzájárulhatnak a demencia kialakulásához.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1294 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x