Bifidus hoax - Vigyázz terjed!
Címlap / Kütyü és tudomány / Bifidus hoax - Vigyázz terjed!

Bifidus hoax - Vigyázz terjed!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A hoax "becsapós" levélnek is nevezhető interneten terjedő lánc e-mail. Tartalma sokféle lehet. Te tudod, honnan lehet felismerni és mi a pontos célja? Kis betekintés a net-manipuláció rejtelmeibe. 

Mi a hoax?
A hoax angol eredetű vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa” leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tv is hajlamos átvenni. Olvasható a wikipédiában.

Mi a célja egy ilyen lánclevélnek?
Nehéz pontosan megmondani a választ. Régebben is terjedtek a lánclevelek írott formában. Ami létrehozhatja, az lehet a tréfa. A kitaláló szeretne megtréfálni valakit.

Előfordulhat, hogy valakinek kimondott bosszúságot szeretnének okozni vele, és közlik személyi adatait, címét, telefonszámát az e-mailben. Esetleg valaminek vagy valakinek a rossz hírét akarja kelteni a szerző egyéni vagy üzleti indítéktól vezérelve.


Marketingfogásként is el lehet indítani, hiszen számos emberhez jut el ingyen egy adott termék neve. Akár egy gyártó is írhat magáról negatív tartalmú e-mailt, mivel ezzel is felhívja a figyelmet, és ha valaki utánanéz, akkor pedig majd egy sor jó tulajdonságot olvas az adott termékről és kész az ingyen reklám leghatékonyabb módja.

A pénzszerzés is kiindulópont lehet, ha piramisjátékhoz hasonló a megfogalmazás és valamilyen pénzösszeg befizetésére szólít fele, persze úgy, hogy jó nagy bevételt ígér számodra. A kitalálóknak azonban nagyon vigyázniuk kell, ugyanis ha túllépik a tréfa határát, akkor büntetőjogi következményekkel kell szembenézniük. Az internetrendőrség már hamar ki tudja deríteni a forrást.

E-mail cím, gyűjtési céllal is íródhat, hiszen számos aktív címet könnyedén meg lehet ily módon szerezni, és tovább lehet értékesíteni spammereknek,  vagy saját spamrendszer kiépítésére használni, amiért aztán rengeteg pénzt lehet bezsebelni a reklámozó cégektől.

HarmoNet tipp: Minek a technika az öregnek? Ötvenen túl a számítógép előtt >>

A hoax jellemzői, avagy miről ismered fel

Előfordulhat, hogy az ilyen jellegű levelek virális jellege kiemelkedő és pillanatok alatt szétterjed a hálón. Ennek legprimitívebb változata, a küldd tovább tíz embernek típusú felszólítás.

Minden esetben felszólít valamilyen cselekvésre

Figyelemfelkeltő stílusú illetve az érzelmekkel és az ösztönökkel manipuláló tartalommal rendelkezik. Meghökkentés a fő eszköztára.
  1. Félelmet kelt vagy számos esetben gyors meggazdagodást ígér.
  2. Elsőre megbízhatónak tűnő forrásokat jelöl meg. A zavarosság azonban megfigyelhető.
  3. Tekintélyes cégekre vagy személyekre, sztárokra hivatkoznak benne.
Az érzelmi manipuláció eszközeként sokszor valamilyen beteg vagy sérült gyereknek a gyógyulása érdekében kér segítséget.Hamis vírusriadóként is megjelenhet, holott valós vírushoz semmi köze.
Valós vírusfigyelmeztetés esetében a küldő cég leírja a vírus nevét, esetleg számát illetve a forrást, majd megjelöl olyan vírusirtó programot, amivel ártalmatlanná lehet tenni.

A lánclevelek különösen veszélyes fajtája, amelyikben arra hívnak fel, hogy kattints ide. A kattintás eredményeképpen pedig enyhébb esetben csak a címed tárolják, ahová azután újabb spam-eket lehet küldeni. Súlyosabb a helyzet, ha arról a helyről, ahová kattintottál, valamilyen veszélyes szoftver, vírus, vagy féreg töltődik le gépre.

HarmoNet tipp: Mit művel az egészséggel a számítógépes játék? >>

Védekezés

Ne továbbíts olyan levelet, ami felhív a továbbításra, legyen az bármilyen indok. (Angyal küldés, vagy segítés – ez alól tényleg tisztelet a kivételnek.) Azonnali törléssel sokat segíthetsz magadon és barátaidon akik szerepelnek a e-mail listádon.

Léteznek hoax gyűjtemények, amelyekben utána lehet nézni az eddigieknek, és kiderülhet, hogy mi is az, amit valójában kaptunk. Nagyon fontos, hogy levelezőrendszered úgy legyen beállítva, hogy ne nyissa meg azonnal a csatolt állományokat.

Visszatérve a bifidus essensisre
A legtöbb savanyú tejtermék tartalmaz probiotikumokat. Ezeknek nemhogy káros hatásuk nincs, de kimondottan segítik az emésztést. Az essensis, viszont csak egyik fajtája ennek a hasznos baktériumcsoportnak. Az említett hoax kategóriába tartozik tehát a joghurttal kapcsolatos rémhírterjesztés.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2486 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x