Új felfedezés: a depresszió oka
Címlap / Kütyü és tudomány / Új felfedezés: a depresszió oka

Új felfedezés: a depresszió oka

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Amerikai kutatók állítják, hogy a depresszió szempontjából magas rizikójú csoportba tartozó betegeknél jelentősen (28 százalékkal) kevesebb kéregállomány található a jobboldali agyféltekében, mint a többi vizsgálati személynek. 

A szakemberek százharmincegy 6-54 év közötti személy agyáról készítettek felvételeket. A csökkent agyállományt azoknál állapították meg, akiknek a családjában már előfordult depresszió. A csökkenés mértéke hasonlít az Alzheimer-kór és a skizofrénia esetében megfigyelt agyállománycsökkenéshez, közölték a Columbia Egyetem Klinikai Központjának kutatói. Dr. Bradley Peterson, a gyermekpszichiátria és az MRI kutatások igazgatója elmondta, hogy elsőre el sem akarták hinni, hogy ilyen jelentős különbség áll fenn a két csoport közt. Az adatok többszöri ellenőrzése és elemzése után merték csak nyilvánosságra hozni eredményeiket.

A kevesebb kéregállomány ronthatja a figyelem összpontosításának képességét, valamint az érzelmi és szociális élmények feldolgozását. A jobb oldalon kevesebb kéregállománnyal rendelkező résztvevők gyengébben teljesítettek a memória és a figyelemteszteken is. Minél nagyobb mértékű a csökkenés, annál rosszabbak az eredmények. Peterson szerint kutatási eredményeik segíthetik a depresszió megelőzését a jövőben. A tudományos közlemény a Proceedings of the National Academy of Sciences eheti online számában jelennek meg.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1706 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x