50 éve védelmez - az életmentő biztonsági öv
Címlap / Kütyü és tudomány / 50 éve védelmez - az életmentő biztonsági öv

50 éve védelmez - az életmentő biztonsági öv

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Egy életet nagyon könnyen megmenthetünk: csak meg kell fogni, ki kell húzni, és a helyére kell kattintani! - Mi ez? Ez nem más, mint a három pontos biztonsági öv, mely az autós világ talán legfontosabb találmánya az utasok védelme szempontjából. 50 éve véd bennünket: Ki hitte volna?  

1959: megalakul a Beatles közvetlen elődje, a Quarryman zenekar; Strasbourgban létrehozzák az Európai Emberi Jogi Bíróságot; Puskás Öcsi a Real Madridhoz szerződik; Sam, a csimpánz első majomként jut ki a világűrbe; gazdára talál a világ első Barbie babája. Megannyi csodálatos és feledhetetlen esemény! Az autós világ szempontjából azonban kimagaslik a Volvo mérnöke, Nils Bohlin találmánya: a hárompontos biztonsági öv. A svéd vállalat e lépéssel az emberiség történetének egyik legfontosabb életmentő eszközét alkotta meg és terjesztette el, ami a mai napig az autók biztonságának alapja.

Egy életet nagyon könnyen megmenthetünk: csak meg kell fogni, ki kell húzni, és a helyére kell kattintani!

Egyszerű és mindennapos cselekedet, amivel egy esetleges ütközés során 50 százalékkal javulnak túlélési esélyeink, ráadásul még több életet menthetne meg, ha javulna a biztonsági övet használók aránya! A hárompontos öv - a múlt, a jelen és bizonyosan a közeljövő legfontosabb autóbiztonsági eleme - idén 50 esztendős.

Fontosságát a jogalkotók is hamar felismerték: már az 1960-as években megszületett az a jogszabály, amely kötelezővé tette az autók biztonsági övvel való felszerelését. Érdekes azonban, hogy csak 1971-ben rendelték el az első olyan törvényeket - legelsőként Ausztrália Victoria államában -, amelyek kötelezővé tették használatát is. Ezen törvények kiváló eredményei ellenére jó néhány évnek kellett még eltelnie, mire az európai országok nagy része követte a példát, az Amerikai Egyesült Államok pedig csak az elmúlt néhány évben csatlakozott. Sajnálatos tény azonban, hogy a világ számos részén még most sem írja elő szabály a biztonsági öv használatát.Már egymillió életet mentett a biztonsági öv

Pontosan nem lehet felmérni, hány emberéletet mentett meg a hárompontos biztonsági öv az 1960-as évek óta, de a szakértők becslései szerint ez a szám kicsivel meghaladja az egymilliót. Használata valamennyi utas biztonságát javítja valamennyi balesettípus esetén függetlenül attól, hogy az első vagy a hátsó ülésen utazik. Ütközés esetén a legfontosabb, hogy az utasok az ülésben maradjanak - és a biztonsági öv épp ezt biztosítja használóinak - hiszen a balesetek során az autóból kirepülő emberek 75%-a életét veszti.

Az övvel kapcsolatos tévhitek tovább élnek
Az övvel kapcsolatos tévhitek és előítéletek még mindig nem tűntek el: az autó felborulásakor veszélyt jelenthet, összegyűri a ruhát, kényelmetlen, a kormánykerék vagy a légzsák elegendő védelmet biztosít és így tovább. Mindezek ellenére az alapszabály azonban az, hogy mindenkinek, minden sebesség mellett sokkal jobb, ha biztonsági övet használ - még akkor is, ha az ingünk vagy blúzunk egy kicsit meggyűrődik.

HarmoNet tipp: Törhetetlen autók a XXI. század útjain >>

A biztonsági öv szerepe a városi közlekedésben, alacsony sebességnél bekövetkezett ütközéskor is jelentős. A statisztikák szerint a közúti balesetek 75%-a 30 km/óra alatti sebességnél történik. Ráadásul az alacsony sebességű ütközés során működő erők sokkal nagyobbak, mint hinnénk. Óránként 50 km/óra sebességgel való ütközéskor körülbelül olyan hatásnak van kitéve az utas, mintha egy épület harmadik emeletéről esne le. Éppen ezért kell a biztonsági övet mindig használni. A légzsák kiváló kiegészítő - de csak kiegészítő: soha nem lesz képes átvenni a biztonsági öv szerepét. Sőt, nagyobb kárt okoz, ha nincs bekapcsolva

A biztonsági öv használatának szokásai Magyarországon

Hazánkban a biztonsági öv használati aránya sajnálatos módon még nem éri el a kívánatos szintet, de 1999 óta folyamatosan nő azok száma, akik utazáskor becsatolják magukat. Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon 2007-ben, a személygépkocsiban utazó és közúti baleset következtében életét vesztő 555 személy nem kevesebb, mint 55%-a (!), azaz 306 fő mellőzte a biztonsági öv használatát. A felmérések szerint itthon  2008-ban az autó első ülésein utazók 70%-a, míg a hátsó üléseken utazók mindössze 41%-a csatolta be biztonsági övét.

Lehetőségek az övhasználat javítására
A Volvo Cars a kezdetektől szívügyének tekintette, hogy növelje a biztonsági öv használatának arányát. Jó példa erre, hogy maga a technológia feltalálója, Nils Bohlin egy hosszú amerikai előadókörút keretében tájékoztatta a hallgatóságot a biztonsági öv előnyeiről. Az ilyen és ehhez hasonló kampányok mellett a Volvo az öv hatékonyságának és használhatóságának javításán is folyamatosan dolgozik.

A biztonsági öv használatának növelése sokakat foglalkoztat, elterjesztésére számos módszert kipróbáltak már: hatékonynak bizonyultak például a kényelmesebb övek, illetve a becsatolásra figyelmeztető hang- és fényjelzések. Emellett a jogalkotás, a bírságok, a közúti ellenőrzések növelhetik a biztonsági övet használók arányát. Valamennyi intézkedés közül azonban a legsikeresebb az öv becsatolásának kötelezővé tétele volt.

A hazai tapasztalatok szerint is a biztonsági öv használatát ösztökélő leghatékonyabb eszköz a szigorú és következetes szabályozás, illetve ezen szabályok betartatása. Igazi áttörést a napjaikban is aktuális rendszer hozott, aminek értelmében Magyarországon pénzbüntetés és büntetőpont is jár a felelőtlen autóvezetőknek.

HarmoNet tipp: Halálfutam? Ne nyomd a gázt! >>

A biztonsági öv használatának további elterjedéséhez a legfontosabb feltétel a *tudatformálás, gondolkodásunk megváltoztatása. Elengedhetetlen, hogy mindenki tisztában legyen az öv jelentőségével és annak helyes használatával! Ha valaki kételkedik a biztonsági öv használatának fontosságában, elég, ha eszébe jut, szerettei és saját életét mentheti meg általa. Csak meg kell fogni, ki kell húzni, és a helyére kell kattintani!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3613 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x