Ha a kismama dohányzik
Címlap / Kütyü és tudomány / Ha a kismama dohányzik

Ha a kismama dohányzik

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Ha az anyának a terhesség első tizenöt hete alatt sikerül leszokni a dohányzásról, a koraszülés és a kis súlyú újszülött világra hozásának rizikója ugyanannyira csökken, mintha a várandós sosem dohányzott volna. 

Régóta ismert, hogy a terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a koraszülés, a halvaszületett és a kissúlyú újszülött világra hozásának, valamint az újszülött halálának kockázatát. Nem vizsgálták mindeddig azonban, hogy a cigaretta korai elhagyása csökkenti-e a rizikót. A kutatás vezetője, Dr. Lesley McCowan, az új-zélandi Aucklandi Egyetem szülész-nőgyógyász docense elmondta, hogy a terheseknek segítséget kell nyújtani a dohányzásról való leszokáshoz, méghozzá lehetőleg a terhesség elején. Ha a 15. hétig nem sikerül abbahagyni a füstölést, a koraszülés esélye háromszoros, a kis súlyú újszülött születéséé kétszeres a leszokott anyákhoz képest, jelentette ki McCowan. Az eredményeket a márciusi BMJ-ben publikálták.

A vizsgálatba 2504 várandóst vontak be. Nyolcvan százalékuk egyáltalán nem dohányzott, tíz százalékuk abbahagyta a dohányzást, tíz százalékuk pedig aktívan cigarettázott. A kutatók nem találtak különbséget a koraszülések előfordulásában a nemdohányzó és a 15. hétig leszokó anyák esetében (mindkét csoportban 4 százalék). Ugyanez a kissúlyú újszülöttek arányáról is elmondható (10-10 százalék). A tovább füstölő anyáknál azonban már 10 százalék volt a koraszülések aránya, és 17 százalék a kissúlyú újszülötteké. McCowanék azt is megállapították, hogy a leszokás nem fokozta a stresszt. McCowan szerint az egészségügyben dolgozóknak kell felhívni a terhesek figyelmét a dohányzás mielőbbi elhagyására, és szükség esetén segítséget kell nyújtani nekik a leszokáshoz. Szakértők szerint a terhesség alatti dohányzás elhagyásán kívül az is fontos, hogy az újszülött füstmentes környezetbe érkezzen, hiszen a dohányzó otthonban fejlődő babáknál gyakoribbak a légzőszervi betegségek, így az asztma, a tüdőgyulladás, valamint a csecsemőkori hirtelenhalál. A nőket ráadásul jobban hajlamosítja rákra a dohányzás, mint a férfiakat, a dohányipar azonban ennek ellenére a nőket célozza reklámjaival.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3565 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x