A hús és a halál kapcsolata
Címlap / Kütyü és tudomány / A hús és a halál kapcsolata

A hús és a halál kapcsolata

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Egy amerikai tanulmány szerint azok esetében, akik több vörös illetve feldolgozott húst fogyasztanak, magasabb a különféle okokból, (köztük rák miatt) bekövetkező halálozás kockázata, ugyanakkor a nagyobb mennyiségű fehér hús fogyasztása csökkenti az ilyen jellegű kockázatot. 

A tanulmányt 1995-ben kezdték meg az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és az AARP szervezet kutatói. A kísérletet több mint félmillió 50 és 71 év közötti férfi és nő részvételével végezték, akik kitöltöttek egy kérdőívet, amely a vörös és feldolgozott húskészítmények, valamint a fehér húsok (sertés, csirke és pulyka) fogyasztásának gyakoriságát vizsgálta.

A vizsgálat időszakában 47 976 férfi és 23 276 nő halt meg. A résztvevők legtöbb (62,5 gramm/1000 kalória naponta) vörös húst fogyasztó egyötödébe tartozó férfiak és nők esetében magasabb volt a halálozás aránya, mint annak az egyötödnek az esetében, akik a legkevesebbet (9,8 gramm/1000 kalória naponta) fogyasztották. Hasonló arány mutatkozott a feldolgozott húskészítmények fogyasztói esetében is.

Ehhez hasonlóan a résztvevők legtöbb fehér húst fogyasztó egyötöde esetében valamivel alacsonyabb volt a halálozási arány, mint a legkevesebb fehér húst fogyasztó ötöd esetében.

„A teljes mortalitás tekintetében férfiak esetében a halálozások 11 százaléka, a nők esetében pedig 16 százaléka megelőzhető lett volna, ha az emberek az első ötöd szintjére csökkentik vörös hús fogyasztásuk mértékét” – írták a kutatók. „A szív-érrendszeri betegségek okozta mortalitásra gyakorolt hatás 11 százalékos csökkenést mutatott férfiak, és 21 százalékos csökkenést nők esetében, amennyiben a vörös hús fogyasztását arra a mennyiségre csökkentették, amennyit az első ötödbe tartozó emberek fogyasztanak.”

A tanulmány arról is beszámolt, hogy a húsok magas hőfokon végzett feldolgozása során rákkeltő vegyületek képződnek, ezen kívül a hús a telített zsírsavak jelentős forrása, ami bizonyos rákos megbetegedések kialakulásával hozható összefüggésbe.

A kisebb mennyiségű húsfogyasztás a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenésével hozható összefüggésbe.

„Ezek az eredmények kiegészítik az Amerikai Rákkutató Intézet és a Nemzetközi Rákkutatási Alap ajánlásait, amelyek azt javasolják, hogy a rák előfordulásának csökkentése érdekében érdemes csökkenteni a vörös és a feldolgozott húskészítmények fogyasztását” – írták a tanulmány szerzői.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 875 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x