Csak egy vizeletvizsgálat és kiderül, fenyeget-e a tüdőrák?...
Címlap / Kütyü és tudomány / Csak egy vizeletvizsgálat és kiderül, fenyeget-e a tüdőrák?

Csak egy vizeletvizsgálat és kiderül, fenyeget-e a tüdőrák?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Amerikai, szingapúri és kínai kutatók közös projektjének eredményeképpen néhány év múlva vizeletvizsgálat segítségével megállapítható lesz, mennyire kell tartanunk tüdőrák kialakulásától. Így sok dohányos még a komolyabb problémák kialakulása előtt elgondolkodhat, érdemes-e tovább szívnia a káros bűzrudacskákat.  

Statisztikai adatok szerint az amerikai lakosság 24 éven felüli részének (ott ekkortól számítják a nagykorúságot) 23 százaléka dohányzik, a tüdőrákban szenvedőknek pedig 87 százaléka e káros szenvedély rabja. Magyarországon a helyzet sajnos valamivel rosszabb, a KSH adatai szerint a férfiak 38,3%-a, a nők 23%-a dohányzik rendszeresen, s további 9% alkalmanként elszív egy-egy koporsószöget.

Jelenleg nem ismerünk igazán megbízható módszert a legveszélyeztetettebbek kiszűrésére, legfeljebb a genetikára hagyatkozhatunk: akinek családjában már előfordult ilyen betegség, az jóval nagyobb eséllyel eshet áldozatul a tüdőráknak, mint mások.

A vizsgálatban Dr. Jian-Min Yuan, a Minnesota Egyetem docense vezetésével amerikai, szingapúri és kínai kutatók saját kutatásukon kívül felhasználták két korábbi  1993 és 1999 között elvégzett felmérés eredményeit is. A korábbiban mintegy 18 ezer, 45 és 64 év közötti kínai férfi vett részt, míg a másikban több, mint 63 ezer, 45 és 74 év közötti, kínai származású, szingapúri élő férfi és nő. Az új kutatás során 246 tüdőrákban szenvedő dohányos vizeletét hasonlították össze 245 (még) egészséges dohányoséval. Akiknek a mintájában az NNAL és a kotinin nevű anyagok az átlagosnál nagyobb mennyiségben fordulnak elő 8,5-szer nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot.

A kutatások jelen állás szerint a vizsgálat néhány évre előre tudja jelezni a betegség kockázatát és ára 100-120 dollár között lesz.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1303 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x