Nikotinnal a stressz és az agresszió ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / Nikotinnal a stressz és az agresszió ellen

Nikotinnal a stressz és az agresszió ellen

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Régóta tudjuk, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, nemrég egy kutatás során azonban kiderült, hogy az agy düh központjának jelzéseit is tompítja, így csökkenti az agressziót. 

A kutatás során a nikotin tapaszt kapott önkéntesek kevésbé voltak agresszívak és provokálhatók, mint azok az önkéntesek, akik placebót kaptak. Ez a jelenség magyarázatot adhat arra, hogy a stresszes életet élőknek miért olyan nehéz lemondaniuk a dohányzásról.

A kutatásban részt vevő nemdohányzóknak egy számítógépes játék keretében egy képzeletbeli ellenfél ellen kellett harcolniuk. A játék során az nyert, akinek sikerült gyorsabban megnyomni az egérgombot egy bizonyos időben. A győztes ezek után megbüntethette a vesztest.

Az eredmények szerint a nikotintapasszal játszó játékosok sokkal kevésbé voltak provokálhatók a kísérlet során, ezért kevésbé súlyosan is büntették a képzeletbeli ellenfeleket, mint azok, akik csak placebót kaptak.

A nikotin ugyanis az érzelmek irányítását végző agyi régióra (limbikus kéreg) is hatással van. "A PET scan vizsgálatok során a limbikus kéreg fokozott aktivitást mutatott a nikotintapasszal játszók esetében" - nyilatkozták a kutatók.

A nikotin stresszcsökkentő hatásai miatt segíthet a lobbanékonyabb embereknek érzelmeik kordában tartásában, ezért ők nehezebben is tudnak leszokni" - foglalták össze a kutatók.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1993 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x