DNS - biznisz lehet a géntérképből?
Címlap / Kütyü és tudomány / DNS - biznisz lehet a géntérképből?

DNS - biznisz lehet a géntérképből?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Ha szeretnénk betekintést nyerni a genetikai térképünkbe, manapság már könnyedén megtehetjük: rengeteg cég kínál ugyanis ilyen típusú szolgáltatást. 

Az eBay nevű aukciós oldalon nemrég 68000 dollárt kínáltak egy aukción egy teljes génvizsgálatért. Ennél persze olcsóbb megoldások is vannak: a Google cég 23andMe nevű szolgáltatásának keretében 400 dollárért és egy kis nyálért cserébe analizálják nekünk genetikai információinkat.

Az árak és a szolgáltatások cégenként változnak, de mindannyian ugyanarra a vevőkörre számítanak: azokra, akik tudni szeretnék, mit árulnak el a génjeik. Ezek a vásárlók pedig meglehetősen sokan vannak, ezt bizonyítja, hogy egyre több DNS analizálással foglalkozó cég jött létre az utóbbi időben. A legtöbben az öröklődő betegségeikről szeretnének többet megtudni.

"A kezelések hatékonysága gyakran a korai felismeréstől függ, ha pedig tisztában vagyunk azzal, hogy egy adott embernél mekkora a valószínűsége a különböző betegségek kialakulásának, felkészülhetünk rájuk, ezzel pedig biztosíthatjuk a gyógyulást" - nyilatkozta Kari Stefansson, a DeCode nevű DNS vizsgálattal foglalkozó cég igazgatója.

Mások szerint a DNS vizsgálati módszerek még mindig gyerekcipőben járnak, és néha még az orvosok sem tudják, pontosan mennyire hatékonyak az egyes betegségek szűrésére alkalmazott tesztek. "Egyes kutatások szerint a szívbetegség és a cukorbaj kialakulásához rengeteg génvariáns együttes jelenléte szükséges, ezért ezek szűrésére nem alkalmasak az egyszeri géntesztek" - nyilatkozta Jonathan Witonsky egészségügyi elemző.

"Ha valaki csökkenteni szeretné a cukorbetegségre való hajlamát, az jobban teszi, ha DNS vizsgálat helyett inkább futócipőre költi a pénzét"
- nyilatkozta David Goldstein, a Duke Egyetem Emberi Géntérkép Központjának vezetője. "A 23andMe-hez hasonló cégek egyes gyakori génvariánsokat szűrnek. Ez azonban nem elegendő a ritkább genetikai betegségek, mint például a Huntigton betegség kiszűrésére" - nyilatkozta Daniel MacArthur, brit génkutató.

A géntérkép készítése ennek ellenére úgy tűnik, mégis egyre népszerűbb. Egyre több cég kínál teljes DNS térképet, aminek elkészítése akár 100000 dollárba is kerülhet. "Az egésznek az emberi természet az oka: egyszerűen kíváncsiak vagyunk saját magunkra, ennyi az egész" - nyilatkozta Mr. Stefansson.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3838 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x