Öngyógyító folyamatok: a hidrogén-peroxid
Címlap / Kütyü és tudomány / Öngyógyító folyamatok: a hidrogén-peroxid

Öngyógyító folyamatok: a hidrogén-peroxid

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A sebek és horzsolások fertőtlenítésére széles körben használt hidrogén-peroxid a sebgyógyulásban résztvevő sejteket is a sérült szövetbe csábítja, derült ki egy új kutatásból. Amerikai kutatók rájöttek, hogy a zebrahalak farkának sérülésekor hidrogén-peroxid szabadul fel a sebből a környező szövetekbe, ez odavonzza a fehérvérsejteket és így a sebgyógyulás megkezdődik. 

„Már egy jó ideje tudjuk, hogy sérülés esetén megjelennek a fehérvérsejtek, ez egy nagyon látványos biológiai folyamat, mivel a fehérvérsejtek messziről is érzékelik a sérülést” – mondta el Timothy Mitchison, a Harvard Egyetem Orvosi Karának biológusprofesszora. „Azt azonban nem tudjuk, miért következik be ez. Részben ismerjük, mi vonzza oda a fehérvérsejteket a krónikusan gyulladt területekhez, de egy különálló fizikai sérülés esetében fogalmunk sincs a jelzőrendszerről.”

A Nature folyóirat június 4-i számában megjelent cikk kitér arra, hogy bár az ember és a zebrahal genomja nagymértékben hasonlít egymásra, nem tudjuk, emberben is a hidrogén-peroxid vonzza-e a fehérvérsejteket a sérülés színhelyére. Emberben ez az anyag főként a tüdőkben, a bélben és a pajzsmirigyben termelődik, a kutatók szerint a hidrogén-peroxid az abnormálisan magas fehérvérsejtszinttel járó betegségek, például az asztma, a COPD és egyes gyulladásos bélbetegségek esetén is szerepet játszik.

„A tüdőnknek sterilnek kell lennie, a bél pedig minden, csak nem steril” – magyarázta Mitchison. „Logikus, hogy mindkét szerv folyamatosan hidrogén-peroxidot termel. Asztmában például a tüdő laphámsejtjei túl sok peroxidot állítanak elő a krónikus irritáció miatt, ez magyarázza az abnormálisan magas fehérvérsejtszintet. Ez egy olyan kérdés, amely feltétlenül további vizsgálódást igényel.”

Medipress
Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 57683 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x