Ezt mondják a marihuanaról - Roncsolja a DNS-t, vagy csökkenti...
Címlap / Kütyü és tudomány / Ezt mondják a marihuanaról - Roncsolja a DNS-t, vagy csökkenti a kemoterápia kockázatait?

Ezt mondják a marihuanaról - Roncsolja a DNS-t, vagy csökkenti a kemoterápia kockázatait?

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Káros vagy sem? Ki mit mond a kérdésről? A kutatások mindig azt a tábort igazolják akit éppen akarnak? Kettős vélemények a marihuána fogyasztásával kapcsolatban. 


Rendezvénynaptár
Rengeteg korábbi kutatás bizonyította, hogy a marihuána káros az egészségre. Fogyasztása különböző mentális problémákhoz és pszichózishoz vezethet. A legújabb kutatások szerint a marihuána roncsolja a DNS-t is, ezzel pedig fokozza a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Kábszer kisokos - mi micsoda?
A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják marihuánának. A leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobban éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. Ez az úgynevezett "joint".

Gyakorinak mondható még a "bong"(egy kifejezetten kábítószer fogyasztásra való vízipipa) is. Ennek előnye hogy a benne lévő víz megszűri a füstben lévő káros anyagokat és le is hűti füstöt így csökkentve a használó tüdejére nehezedő terhet.

Egészséges? Káros? Nem tudjuk!
A növény több mint 60 kannabinoidot anyagot tartalmaz, füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kender kivonatot, mint idegnyugtató szert.
Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésére. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldal nyomására ma az orvosok az USA több államában kísérleti jelleggel írhatnak fel cannabist a betegeiknek.
 

A füstje káros - de milyen mértékben?
A dohányfüsthöz hasonló mérgező anyagok károsíthatják a DNS-t és növelhetik a tüdőrák, és más daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Most úgy tűnik, ugyanez igaz a marihuána füstjére is. A tudósok szerint az acetaldehid, ami mind a normál, mind a marihuánás cigaretta füstjében megtalálható nagymértékben roncsolhatja a genetikus állományt.

Módosított tömeg spektrometria segítségével Rajinder Singh és a Leicester Egyetem kutatói most minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a marihuána füstje is legalább olyan káros, mint a dohányfüst. "Eredményeink szerint a DNS-re gyakorolt káros hatás tekintetében a cannabis (marihuána) füstje legalább olyan veszélyes, mint a dohányfüst, és komoly rákkeltő hatással rendelkezik" - nyilatkozta Dr. Singh.

A Wikipédia független forrása szerint a marihuána egészségügyi hatásai nem bizonyítottak.

Bár nagyon sok ellentmondó tanulmány látott napvilágot a marihuána egészségügyi hatásairól, néhány következtetés már levonható a szer fizikai és mentális hatásairól. Általánosságban annyi mondható, hogy az orvosi vizsgálatok a marihuánának káros és jótékony hatásait is feltárták, továbbá rámutattak arra, hogy a szer hatása nagyon is sokféle lehet az alkalmazott dózistól és a használat egyéb jellemzőitől (például időtartamától) függően, továbbá egyénenként is változhat. A marihuánával kapcsolatos jogi kérdések miatt sok propagandaanyag és téves információ kering erről a kérdésről a legalizálás támogatói és ellenzői jóvoltából egyaránt.

A pszichológia hatás, idegen szóval high, magyarul többnyire beszívottság szubjektív jelenség és egyénenként változó. Jellemző hatás például a tudatállapot és az érzékelés megváltozása; enyhe eufória; elégedettség- és ellazultságérzés; letargia; emelkedett művészi, zenei és humorérzék; metakogníció; önértékelés; a lineáris emlékezet zavarai; javuló epizódikus emlékezet; fokozott érzékiség; intenzív érzékelés; megnövekedő libidó; kreatív és filozofikus gondolkodás; paranoia; szorongás; minták és színek fokozott érzékelése. Gyakori mellékhatása a fokozott éhség.

A hatályos magyar törvények tiltják a marihuána terjesztését, valamint bármiféle használatát (beleértve az orvosi használatot is).
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4079 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x