Ami fájdalmasan az igazi
Címlap / Kütyü és tudomány / Ami fájdalmasan az igazi

Ami fájdalmasan az igazi

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-31

Ha egy vajúdó nő nem kér epidurális fájdalomcsillapítót a szüléshez, az akár hasznos is lehet rá nézve, írja a BBC. A nottinghami egyetem egyik professzora szerint ugyanis a fájdalom segíti szabályozni a szülés ritmusát, és felkészíti az anyát a felelősségteljes szülői gondolkodásra. 

Dr Denis Walsh, a nottinghami egyetem egyik professzora szerint a szüléskor fellépő fájdalom gyakran segíti a szülést „szabályozni”. Hozzáteszi: ez az érzés megerősíti a baba és a mama közti kapcsolatot, és segíti előkészíteni az édesanyát a felelősségteljes anyaságra.

Egy szülésznő azonban másként vélekedik erről: szerinte sok nő számára fontos tényező az érzéstelenítés lehetősége. Dr. Walsh egyetért azzal, hogy néhány esetben tényleg nagyon hasznos a gerincbe adott, zsibbadást okozó fájdalomcsillapítás, ugyanakkor hozzáteszi: az elmúlt 20 évben megnövekedett az érzéstelenítővel szülők aránya annak ellenére, hogy a szüléskor fellépő fájdalomnak közismerten pozitív pszichológiai hatása van, például létrehozza a szülés ritmusát, ami segít a fájdalom elviselésében is. Továbbá elmondta még, hogy már kialakult egy olyan szülési kultúra, ahol a legtöbb kórház - a nő kérésére - hatásosan alkalmaz epidurális érzéstelenítőket. A professzor ugyanakkor hangsúlyozza még, hogy az epidurális injekció megnöveli a kockázatát annak, hogy hormonális kezelésre lesz szükség az összehúzódások felerősítésére, és olyan eszközökkel is közbe kell avatkozni a sikeres szülés érdekében, mint a csipesz. A gerincbe kapott zsibbasztó hatású injekció miatt ugyanis leállhat az összehúzódás is. Dr. Walsh még azt is kiemeli, hogy egyelőre még nem ismertek az érzéstelenítő hosszú távú hatásai.

1989-90 között még csak a nők 17 százaléka kért szüléshez epidurális fájdalomcsillapítást, 2007 és 2008 között már a 33 százalékuk. A professzor szerint bátorítani kellene a szülő nőket az alternatív fájdalomkezelő módszerekre, mint például a jógára, a hipnózisra, a masszázsra és a „szülőmedencére”.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1239 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x