Depresszió - már 3 éves kortól
Címlap / Kütyü és tudomány / Depresszió - már 3 éves kortól

Depresszió - már 3 éves kortól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Egy tanulmány szerint már hároméves gyerekek is szenvedhetnek depresszióban. Egészen mostanáig az emberek nemigen tulajdonítottak jelentőséget a hat évesnél fiatalabb gyerekek tartósan rossz hangulatának, mivel eddig úgy vélték, hogy túl kicsik és érzelmileg éretlenek ahhoz, hogy depressziósak lehessenek, írja a New York Daily News. 

Korábbi kutatások azt az eredményt hozták, hogy a hat évesnél fiatalabb gyerekeknek nagyjából két százaléka, azaz százhatvanezer óvodáskorú szenved depresszióban. Eddig azonban nem volt tisztázott, vajon a rossz hangulat krónikus-e?

Dr. Joan Luby, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichiátere és kutatócsapata több mint kétszáz 3 és 6 év közötti gyerekek hangulatváltozásait figyelte két éven keresztül. Közülük 75 kisgyereknél már diagnosztizálták a depressziót. A négy évesnél idősebbeken rendszeres mentális vizsgálatokat végeztek.

A depresszió azoknál a gyerekeknél volt a leggyakoribb, akiknek az édesanyja is depresszióban szenvedett, vagy más hangulati problémái voltak, valamint azon óvodáskorúaknál, akiket valamilyen trauma ért, például elvesztette valamelyik szülőjét, vagy fizikai, illetve szexuális zaklatást élt át.

Dr. David Fassler, a Vermonti Egyetem pszichiáter-professzora hangsúlyozta, hogy a kisgyerekeknél előforduló depresszió kezelés nélkül nagyon komoly problémákat okozhat a gyermekek szociális és érzelmi fejlődésében.

(A kezelés kapcsán felmerülhet a kérdés minden szülőben és szakemberben: tényleg gyógyszerezni akarnak 3 esztendős gyermekeket???? Vagy esetleg gyógynövényekkel, terápiával, rajzolással, mesékkel megoldható a dolog? Mert jó lenne! Másik felmerülő gondolat e tanulmány kapcsán: Mit tekintünk depressziónak? Mert ha az érdektelenséget és lehangoltságot, ahol a szülők nem képesek szülőként viselkedni, akkor érdekesebb szülőket, kalandokat, több odafigyelést, ingyenes fejlesztő programokat és egy nevelési tanácsadást kis szülő-tréninggel javaslunk az érintett, tévét bámuló szülőkkel rendelkező gyermeknek, nem gyógyszert. – a szerk.)

Mindebben az internet is szerepet játszhat:

Napról-napra több kiskorú és kamasz gyerek használja az internetet – derül ki egy újonnan végzett tanulmányból, amelyet egy hamburgi piackutatást végző intézmény készített a médiapiacon megjelenő új on-line cégek megbízásából.

A felmérés szerint a 7 és 10 év közötti gyermekek 71 százaléka használja rendszeresen a világhálót azokban a családokban, ahová be lett kötve az internet. A 15 és 17 év közötti fiatalok mintegy 99 százaléka internetezik. „A legtöbb gyermek hétköznapjaiba mára teljesen beépült a világháló használata” – állítja a német családügyi miniszter Ursula von der Leyen (CDU). A legtöbb fiatal a barátaival való kapcsolattartásra/chatezésre, vagy információszerzésre használja az internet adta lehetőségeket. A világháló azonban különböző veszélyforrásokat is jelent a fiatalok számára. Éppen ezért a szakemberek fontosnak tartják, hogy a gyermekvédelmi intézkedéseket továbbfejlesszék a weben.

A kábítószer elleni küzdelem kormányzati megbízottja, Sabine Bätzing (SPD) ugyanakkor már azt állítja, hogy a németországi internet felhasználók 3 százaléka mostanra teljesen ”függővé” vált. Az internet-mánia azonban mindeddig nem minősül betegségnek.

Medipress

Szerkesztő: Fodor Kata
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x