A koffein meg a migrén
Címlap / Kütyü és tudomány / A koffein meg a migrén

A koffein meg a migrén

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

Gyakrabban fáj a fej­­ük azoknak, akik sok kávét isznak - állapítják meg norvég kutatók a Journal of Headache Pain cimű lapban. 

Az 50,483 személyt vizsgálỏ norvég kutatás azt is kimutatta, hogy a kávét mérsékelten fogyasztók körében gyakoribb a krónikus, azaz havi 14 napnál tovább tartó fejfájás. A koffein a legelterjedtebb stimulálószer a világon, és régóta ismert a fájdalomra kifejtett pozitív és negatív hatása.

A skandináv országok élénk érdeklődését a téma iránt nemcsak a fejfájás társadalmi költsége – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rokkantság okai között a 19. helyen tartja számon – hanem az északiak magas, napi átlag 400 mg-os koffeinfogyasztása is magyarázza. Ez nagyjából négy csésze kávét jelent, ami kétszerese más európai országok, illetve az USA átlagfogyasztásának.

A kutatásban a nem migrénes fejfájás gyakorisága 18 százalékkal tűnt nagyobbnak a magas koffeinfogyasztóknál (napi 500 mg vagy annál több), mint azoknál, akik keveset, átlag 125 mg-ot fogyasztanak naponta. De jelenti-e ez azt, hogy a koffein fejfájást okoz? Vagy azt, hogy a fejfájósok fájdalmuk enyhítésére isszák a kávét?. Még nehezebb magyarázatot találni arra, hogy a nagy kávéfogyasztỏk körében miért ritkább a krỏnikus fejfájás. Talán a koffein leröviditi a fejfájás időtartamát? Vagy a krónikus fejfájásban szenvedők csökkentik koffeinfogyasztásukat? Illetve azok, akiknek csak időnként fáj a fejük, nem tudják, hogy a magas koffeinfogyasztás okozhatja azt?  A koffeinfogyasztás és a fejfájás ok-okozati viszonya továbbra sem ismert. Egy interjúban a norvég kutatás vezetője, Knut Hagen mindenesetre azt javasolta a fejfájásra hajlamosaknak, hogy csökkentsék kávéfogyasztásukat.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4911 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x