HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23
Címlap / Kütyü és tudomány / Gombafelhőevő gombák

Gombafelhőevő gombák

Forrás: Stop.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23

Néhány ehető gombafaj képes lenne feltakarítani a radioaktív szennyeződéseket, mivel az egyik színezőanyaguk olyan elemeket képes fogva tartani, mint például a cézium.  

 

Néhány ehető gombafaj képes lenne feltakarítani a radioaktív szennyeződéseket, mivel az egyik színezőanyaguk olyan elemeket képes fogva tartani, mint például a cézium. A nukleáris erőművek hulladékában nagy mennyiségű cézium-137 izotóp található, és az 1986-os csernobili katasztrófa során is többnyire ez az anyag okozta a legnagyobb károkat.

A felfedezés segítségével újabb módszereket lehet kifejleszteni a szennyezett területek megtisztítására, és meg lehet akadályozni, hogy a káros anyagok bekerüljenek a táplálékláncba. Természetesen nem feltétlenül kell valódi gombákat bevetni, ha sikerül a pigmentanyaghoz hasonló vegyületeket találni, amelyek ugyanúgy elraktározzák a radioaktív anyagokat. A kutatókban még az is felmerült, hogy a radioterápiákban is nagy hasznát vehetnék ennek az anyagnak, ha az a testben a megfelelő helyre tudná szállítani a cézium-137 izotópokat.

Az ínyencek körében is igen népszerű ízletes vargánya (Boletus edulis) a cézium-137 mellett olyan toxikus fémeket is képesek összegyűjteni, mint például az ólom és a higany.

Anne-Marie Albrecht-Gary, a strassburgi Louis Pasteur Egyetem munkatársai kollégáival azt fedezte fel, hogy a cézium kötődése a gomba norbadione A nevű pigmentjéhez érzékeny a gombaféle környezetének savasságára. A cézium akkor kapcsolódik a legerősebben a norbadione A-hoz, ha az a hét hidrogén atomjából kettőt elhullat. Emellett azt is kiderítették, hogy ha a pigment már megfogott egy cézium iont, akkor annak a megváltozott alakja könnyebben lehetővé teszi a továbbiak befogadását.

Hasonló alloszterikus hatás jelenik meg a hemoglobinban, amely a vérben az oxigén szállításáért felel. Ha a hemoglobin megköt egy oxigén molekulát, akkor egyre növekvő mértékben képes megkötni a másodikat, a harmadikat és a negyediket. Ez nagyon hatékonnyá teszi a hemoglobint az oxigén megkötésében.

A francia kutatók felismerték, hogy a kalcium és a nátrium jelenléte zavarja a norbadione A cézium-felvevő képességét, ezért nagy valószínűséggel nem lehet azt radioterápiára felhasználni, hiszen a véráramban sok található ezekből az anyagokból.

Stop!
 
 
[2775]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/everness-partnerprogram_banner_300x250-anim.gif
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x