Jogsi kell? Készülj fel! Változik az elsősegély vizsga
Címlap / Kütyü és tudomány / Jogsi kell? Készülj fel! Változik az elsősegély vizsga

Jogsi kell? Készülj fel! Változik az elsősegély vizsga

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Az elsősegélynyújtó képzés szabályozatlansága miatt a Magyar Vöröskereszt Fővárosi Szervezete nem látja biztosítottnak, hogy az elsősegélynyújtó képzőhelyek, az autósiskolák, kellően felkészültek az október 1-én változó vizsga új követelményeinek oktatására. Ezért a fővárosi Vöröskereszt a mai napon bemutatókon ismerteti az új vizsgaelemeket. 

Nincs központi kötelező elsősegély-nyújtási képzés Magyarországon, a jogosítvány megszerzéséhez csak egy vizsgán kell részt venni, arra nincs jogszabály, hogy előtte mit és hogyan kell megtanulni. Pedig elsősegély-nyújtás képességében hazánk sereghajtónak számít az Európai Unióban. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatásában Nyugat-Európa a dobogós, ott a népesség döntő többsége részesül elsősegély-képzésben. Norvégiában a lakosság 95%-a, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban – és ezt már a Nemzetközi Vöröskereszt is aggodalomra okot adónak minősítette – az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3 százaléka részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte – főleg az időskorúak esetében – egyre nő a kockázat. A betegségek mellett főképp a közlekedési balesetek és a hirtelen szívhalál okozza a legtöbb halálesetet. Elsősegélynyújtással legtöbben akkor találkoznak, amikor a jogosítványukat kívánják megszerezni, de hiába a kötelező vizsga, az ismeretek készség szinten nem maradnak meg a vizsgázókban.A budapesti Vöröskereszt igazgatója, Kardos István szemléletváltást sürget
az elsősegély oktatásában. Kardos szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a jogosítvány megszerzéséhez nem szükséges egy egységes kötelező képzés elvégzése, a követelmény mindösszesen a vizsga, a vezetői engedély kiadásához csupán ezt kell teljesíteni. „Még az sem számít, hogy a vizsgázó hol szerezte meg az ismereteit, egy autós gyorstalpalón, könyvekből, vagy otthon a szülőktől” – nyilatkozta Kardos István. „Így nem a segítségnyújtás válik fontossá, hanem maga a vizsga.” A Vöröskereszt ezért egy egységes megadott szakmai előírásoknak megfelelő, gyakorlatorientált kötelező képzés előírását szorgalmazza a jogalkotónál.

HarmoNet tipp: Ha megáll a szíve, újraélesztenéd? Csak kezdd el! >>

„A jogszabály megszületéséig pedig megpróbáljuk felhívni a közvélemény figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára. Az általunk szervezett versenyeken, bemutatókon gyerekek bebizonyítják, hogy az alapok mindenki számára elsajátíthatók, ha az egyénben megvan a segítségnyújtás igénye.”


Az elsősegélynyújtás vizsgarendje 2009. október 1-én változik meg. Az orvos-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. A defibrillátor programok terjedése önmagában szükségessé teszi a korszerű újraélesztési ismeretek terjesztését.

HarmoNet tipp: Biztonságosabb pancsolás! Defibrillátorokat kapnak a strandok >>

Mivel hiányzik az egységes képzés, ezért a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete 2009. szeptember 28-án 6 elsősegélynyújtó vizsgaponton ingyenes bemutatókon ismerteti a vizsga új elemeit, és lehetőséget biztosít azok gyakorlására.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6431 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x