Amit szervizben 1 perc alatt javítanak, Te meg agybajt kapsz!...
Címlap / Kütyü és tudomány / Amit szervizben 1 perc alatt javítanak, Te meg agybajt kapsz! Számítógép praktikák

Amit szervizben 1 perc alatt javítanak, Te meg agybajt kapsz! Számítógép praktikák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

A felhasználók által ejtett egyik örök alaphiba, hogy az asztali számítógépek sok esetben nem az asztalon foglalnak helyet, hanem a poros földön, az asztal lábánál. Ez érthető is lenne, a zaj miatt és a helyigényt figyelembe véve, de a hátrányokkal is illik számolni! Ha már hosszú ideje így tárolod a gépedet, készülj fel a karbantartási szükségletekre. 4 tipikus hiba és a megoldás. 

Porszívózás – csak bátraknak
A számítógép hűtést igényel, amelyet passzív és aktív elemekkel érnek el. A passzív elem: hűtőborda, amely hasonló elven működik, mint a radiátor, csak itt a melegedő alkatrészek hűtése a cél. Az aktív elem pedig, a ventillátor, amely a passzív elemről lefújja (vagy kiszívja) a meleg levegőt, ezzel elősegíti a hűtés gyorsaságát, hatékonyságának növelését.

A por hatására a fent említett elemek hatékonysága romlik, így zajosabbá, esetenként lassabbá válik a számítógép. A por eltávolításához egy csavarhúzóra és egy porszívóra van szükségünk. A számítógép szétszerelését követően (kikapcsolt állapotban!) a forgó alkatrészek (ventillátor) környékéről távolítsuk el a porszívó segítségével a nem kívánatos koszt, porcicákat.Olajozás – csak finomkezűeknek

A számítógépben lévő ventillátorok csapágyainak olajozását egy kis tégely hajtja végre, amely a szerkezet közepén található. A tégelyben lévő olaj elfogy kb. 2 év alatt (ha 1 év a garancia, akkor 1 év alatt...), amelyet hangos zaj kisér. A laikus ilyenkor elviszi a számítógépet a szervizbe, majd kifizeti a munkadíjat és az új ventillátort. A ventillátor cseréje egyáltalán nem szükséges, csupán a kis tégely feltöltésével megszüntethető a zavaró, zörgő propeller-hang. A tégely a ventillátor matricája alatt található, amelyet a feltöltést követően illik visszatenni rá, mivel az a portól védi a berendezést!

Levegőztetés – nem csak lakberendezőknek
A számítógép levegőztetését a gépben lévő kereszthuzattal érik el. A gépház hátsó oldalán található (esetenként több) ventillátor a gépház belsejéből fújja ki a meleg levegőt és helyébe hideg levegő áramlik a gép elején található rácsokon keresztül. Az olcsó, rosszul megtervezett számítógépasztalokban a gép nem tud lélegezni, ezáltal melege lesz, majd „kékhaláltól” lefagyva „reinkarnálódik”. Amennyiben szeretnénk hosszú életet gépünknek, akkor alakítsuk ki úgy a (lak)helyét, hogy a levegő könnyen áramoljon körülötte. A földön való tárolástól érdemes tartózkodni, a por kavargása miatt és a levegő helyes áramlása érdekében.Laptop probléma – az ágyban nem működik

A laptopok esetében gyakori jelenség a pár perces üzemidőt követő rendszerleállás. Sok esetben csupán a laptop szellőzőnyílásának eltakarása miatt a gép felmelekszik, amit nem jól viselnek az alkatrészek (proceszor) és hibákat vétenek működés közben. A jelenség leginkább az ágyban, paplan között vagy ölben való használatkor jelentkezik, mivel ekkor takarjuk el lábunkal vagy párnánkkal a szellőzőnyílást leginkább. Amennyiben kedvesünk mellett, párnák közt szeretnénk szörfölni a neten, akkor tegyünk a laptop és a párna közé egy karcsú könyvet, esetleg rajztáblát.

Könyves András
Rendszerszervező informatikus, távsegítség a neten
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3638 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x