Gyilkoló filmek és számítógépes játékok?
Címlap / Kütyü és tudomány / Gyilkoló filmek és számítógépes játékok?

Gyilkoló filmek és számítógépes játékok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Amerikában végeztek egy felmérést: azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a televízióban, a filmekben megjelenő erőszak a gyermekekre. 

Amerikában végeztek egy felmérést: azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a televízióban, a filmekben megjelenő erőszak a gyermekekre. Azokban a gyerekekben, akiknek rendezett a családi hátterük és a szociális helyzetük, az erőszakos filmek nézése általában kioltja az agressziót, míg a hátrányos helyzetű családok gyermekeiben felerősíti azt.Hazánkban is végeztek hasonló kutatásokat a felnőttek körében: két budapesti kerület felnőtt korú lakosságának reakcióit vizsgálták egy erőszakos film bemutatása után. A bűnügyileg kevésbé problémás kerület lakóira erőteljesebb hatást gyakorolt a film, míg a másik kerületben, ahol magasabb a bűnesetek száma, kevésbé erőszakosnak ítélték a filmet. Utóbbiak „tűréshatára” magasabb, hiszen a való életben is ehhez hasonló hatások érik őket.
És mi történik azokkal a gyerekekkel, akik ilyen környezetben nevelkednek?

Az elhanyagolt gyerekek, a rossz környék, a család alacsony jövedelme, a szülők alacsony iskolázottsága és a szociális rendellenességek jelentős összefüggésben álltak a televíziózással eltöltött idő hosszával a 14 éves korosztály esetében - mondta a New York-i Kolumbia Egyetem egyik hasonló témájú kutatásának vezetője. - Így hát mintaként maradnak a filmek, a rajzfilmek, amelyekben megjelenő agresszivitás duplán veszélyes.

Az egészséges családmodell ill. a család hiánya a televízióban és a számítógépes játékokban megjelenő erőszakkal párosulva olyan megoldásmódokat állít követendő példaként a gyermekek elé, amelyek ellentétesek a közösség normáival. Különösen káros ez kisgyermekkorban, amikor a gyermek még nehezebben tud különbséget tenni mesevilág, játék és valóság között. Ilyenkor történik meg, hogy a kisgyermek - bár nem akar fájdalmat és kárt okozni - brutálissá válik, hiszen azt hiszi, hogy minden magától visszaáll, a sebek pillanatok alatt begyógyulnak, mint a filmekben, játékokban.

Szerencsére a mesék nagy része általában nem agresszióval, hanem konfliktussal van tele, amelyek katarzis útján így-úgy, de feloldódnak, így akár még - szülői segédlettel -oktatóvá is válnak. Napjainkban azonban nagyon sok olyan film és számítógépes játék jelent meg, amely kifejezetten a brutalitás, az erőszak eszközeire épít, és sajnálatos módon ehhez még a felnőttek agresszív képi megvalósítása is párosul. Ha egy filmben még a pozitívnak tartott hős is lelki hadviselést emleget és eltiporja, eltapossa ellenfelét, akkor mit várjunk a kisgyerektől, akinek ez a főhős lesz a példaképe, mert senki sem figyelmezteti, hogy nem ez a követendő példa…

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2639 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x